Govor

Lepo pozdravljeni na 15. nujni seji Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da nisem prejela opravičil, pač pa imam dve pooblastili za sodelovanje nadomestnih članic oziroma članov, in sicer članico Saro Žibrat nadomešča Aleksander Kralj, poslanca Dušana Stojanoviča pa poslanka Jožica Derganc.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno samo točko, in sicer, prvič, pobuda pobudnikov za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. V poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom; ugotavljam, da je torej določen tak dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVA POBUDE POBUDNIKOV ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA, ki nam ga je posredovalo Ustavno sodišče.

Pobuda je objavljena v sistemu UDIS in ste jo zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal. Prav tako ste prejeli mnenje vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. S pridobitvijo obeh mnenj, torej ZPS in vlade, so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na seji matičnega odbora. Obravnava poteka na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

Na sejo so vabljeni predstavniki Zakonodajno-pravne službe in Ministrstva za kulturo.

Najprej uvodoma dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Miri Palhartinger. Izvolite.