Govor

Hvala lepa. Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovana gospa ministrica.

Moje prvo vprašanje bi bilo v zvezi na Posvetu slovenske diplomacije je bilo izpostavljeno pač poudarek osredotočena na feministično diplomacijo. Zdaj bi vas spomnil, da v Iranu od začetka septembra lani so bili krvavo zatrti miroljubni protesti ob smrti kurdskega dekleta Mahse Amini, ki jo je 16. septembra, zaradi nepravilnega nošenja glavne rute usmrtila verska policija. Zdaj glede na dosedanje nepopisno nasilje s strani iranskih oblasti, ki so do danes terjali preko 500 žrtev in tudi posledica več usmrtitev, ki so bile zaključene na podlagi jasno montiranih procesov me zanima, če se razmišlja o uvrstitvi iranske revolucionarne garde s strani EU na seznam terorističnih organizacij? Kot vemo, je ta iranska revolucionarna garda v preteklih demonstracijah že več desetletij kruto zatira vse miroljubne proteste. Vemo pa tudi, da je gardo že na seznam terorističnih organizacij uvrstila tako Savdska Arabija, Bahra in ZDA, o tem pa razmišlja tudi Velika Britanija. Zdaj, zanimalo bi me - to je moje vprašanje - ali zunanje ministrstvo in vi osebi osebno v luči novega feminističnega pristopa zunanji politiki podpirate uvrstitev te garde na seznam terorističnih organizacij?

Moje drugo vprašanje je pa namenjeno tudi, v bistvu gre za, gre za večjo pozornost. Iranska oblast vse od začetka agresije Rusije na Ukrajino dobavlja velike količine brezpilotnih letal in raket. Zdaj, tukaj je na Iran že bilo večkrat uvedeno sankcije za uporabo blaga za dvojno rabo, tukaj predlagam samo, to je moj predlog, da bi se bolj striktno prepovedalo to dodatno, dodatno uporabo teh blaga za dvojno rabo.

Moje drugo vprašanje pa je povezano s prijetjem ruskih agentov obveščevalne službe in zanima me, zakaj kljub tej naznanitvi še vedno niste poklicali ruskega veleposlanika na zagovor?

Hvala lepa.