Govor

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, dobro jutro.

Pričenjam 17. sejo Odbora za zunanjo politiko. Obveščam vas, da so zadržani oziroma da na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednje poslanke oziroma poslanci, prejel sem obvestilo oziroma o opravičilu in sicer je se opravičil poslanec dr. Anže Logar, hkrati pa s pooblastilom na seji sodelujejo in sicer Suzana Lep Šimenko nadomešča poslanca Franca Breznika in pa mag. Janez Žakelj nadomešča poslanca mag. Mateja Tonina. Vse lepo pozdravljam vse prisotne.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot je bil določen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Ta točka je uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Tako kot običajno vas tudi tokrat obveščam, da lahko poslanka ali poslanec na seji postavi največ dve ustni vprašanji, možno je tudi dopolnilno vprašanje poslanca, ki lahko traja največ dve minuti, dopolnitev odgovora predstavnika Vlade pa lahko traja največ tri minute. Seveda pa prvo vprašanje poslansko oziroma ja od člana odbora ne sme trajati več kot 3 minute, odgovor predstavnika Vlade pa lahko traja največ 5 minut, kar določa tudi Poslovnik. Tako bi zbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predal ministrici. Želi kdo besedo? Najprej bomo dali besedo kolegu Premiku. Izvolite.