Govor

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica. Kolegice in kolegi. Spoštovani gospod državni sekretar, hvala za predstavitev stališča Republike Slovenije.

Vidimo, da gre za pomembno pravno varstvo modelov, da gre za pomembno področje, ki bo posebej vplivalo na razvoj malih in srednje velikih podjetij. MSP-ji so hrbtenica evropskega in seveda tudi slovenskega gospodarstva, to vemo in kakršenkoli napredek, pomoč razvoju MSP-jev je stvar, ki jo mi v Novi Sloveniji podpiramo. In zato podpiramo tudi to stališče, ta predlog stališča Republike Slovenije. Vidimo tukaj, da je to nek, kako bi rekel, neka pomoč k boljšemu izkoriščanju inovacijskega potenciala Evropske unije, seveda tudi inovacijskega potenciala Slovenije, saj vsi vemo, da smo v fazi neke tako imenovane tehnološke revolucije, ko govorimo o podatkovnem gospodarstvu, ko govorimo o podatkovni družbi, ko govorimo o premiku k umetni inteligenci, vse večjem pomenu novih tehnologij kot je na primer veriženje blokov, 3D tiskanje in internetne stvari ter razvoj novih poslovnih modelov, novih poslovnih modelov, kot je gospodarstvo spletnih platform, podatkovno in krožno gospodarstvo. In v tem kontekstu je zelo pomembno, da na evropski ravni postavimo tudi nek pravni okvir za zaščito modelov blagovnih znamk in tako naprej. Govorimo pravzaprav o neopredmetenih sredstvih, kot so izumi, umetniške in kulturne storitve, blagovne znamke, programska oprema, strokovno znanje, poslovni procesi in podatki, ki so temelj sodobnega gospodarstva. V zadnjih dveh desetletjih se je obseg, samo za orientacijo, za primerjavo, zadnjih dveh desetletjih se je obseg letnih naložb v tovrstne proizvode intelektualne lastnine, če smem tako reči, v Evropski uniji povečal za skoraj 90 %, bolj točno 87 %, medtem ko se je obseg nestanovanjskih naložb v opredmetena sredstva povečal le za 30 %. Naložbe v neopredmetena sredstva so bile tudi precej manj prizadete zaradi gospodarske krize leta 2009. In prav zaradi tega je so zelo pomembne pravice intelektualne lastnine, torej patentov, blagovnih znamk, modelov, o katerih konkretno danes govorimo, avtorske in sorodne pravice, geografske označbe in tudi tako imenovane žlahtniteljske pravice, tukaj seveda govorimo o sortah kmetijskih rastlin ter pravila o varovanju poslovnih skrivnosti podjetnikom in podjetjem pomagajo ovrednotiti neopredmetena sredstva.

Torej, zelo pomembno področje, zelo pomembna vsebina in samo si želim, da bi implementacija te direktive v nacionalno zakonodajo začela veljati čim prej in da bi dejansko čim prej to MSP-ji v Sloveniji lahko tudi koristili. Hvala lepa.