Govor

Mojca Pirnat

Hvala za besedo. Jaz bi želela povedati, da je bil v letu 2022 podpisan dogovor o višini povprečnine za leti dva 2023 in 204in sicer je bila uzakonjena potem tudi povprečnina ZIPRS-om v višini 700 evrov za obe leti. Povprečnina se je dvignila iz 647 evrov, to je kar za 53 evrov, iz prvotnih 647 na 700, kar pomeni 53 evrov, kar je največ do sedaj. K takšnemu povišanju je bilo poleg makroekonomske situacije pa negotovih družbenih razmer, torej je bil sprejet ta dogovor tudi o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ki je bil sprejet med Vlado in sindikati. Omenjeni dogovor je v pretežni večini že vključeval tudi dvig plač vzgojiteljev. S strani vlade je bila v največji možni meri upoštevana tudi makroekonomska situacija in negotove družbene razmere. Zaradi dviga povprečnine so se zvišala sredstva občinam iz naslova primerne porabe za izvajanje zakonsko določenih nalog, in sicer skupaj v višini 110 milijonov evrov, posledično pa tudi

sredstva, ki jih prejemajo občine od leta 2021 dalje, in sicer za uravnoteženje razvitosti občin kot tekoči transfer iz državnega proračuna iz 106 milijonov evrov na 115 milijonov evrov, kar je za 9 milijonov evrov več. Poleg tega bodo v letu 2023 na podlagi Ziprsa občine prejele tudi dodatno 2 % več sredstev za uravnoteženje razvitosti občin, kot jih določa Zakon o financiranju občin, kar zagotavlja občinam v 2023 dodatna sredstva za izvajanje svojih nalog.

Povedala bi tud, da je Ministrstvo za finance izvedlo primerjalno analizo na podlagi rasti BDP in inflacije od leta 2016 dalje, ko je povprečnina začela rasti. Na podlagi BDP, bi za leto 2023 povprečnina znašala slabih 664 evrov, na podlagi rasti cen pa bi bila ta okrog 605 evrov. Enaka analiza od leta 2019 dalje, ko je bila povprečnina višja od izračunanih povprečnih stroškov, pa da rezultat 641 slabih evrov na podlagi rasti BDP in 646 evrov na podlagi gibanja povprečnih letnih rasti cen.

Želela bi povedati tudi, da pri postopku za določitev povprečnine, se pravi izračun, pri izračunu se upošteva primerna poraba občin, se pravi razmerja lokalnih cest, prebivalcev občine in tako naprej in med drugim se tukaj pri samem izračunu povprečnine upošteva tudi razmerje med deležem prebivalcev občine, ki so mlajši od 6 let. Torej, otroci, ki gredo v vrtce.

V okviru draginjskih ukrepov, kar ste že prej omenjali, je Vlada sprejela ukrep, s katerim je določila najvišje drobno prodajne cene zemeljskega plina in elektrike, ki velja tudi za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja in ta regulacija bo veljala za celo leto 2023.

Vlada je pripravila tudi druge ukrepe, s katerimi se bodo staršem omilile podražitve vrtcev, in sicer s 1. februarjem letos se višajo pragovi za socialne transferje, kar pomeni, da bodo višji in staršem lažje dostopni. Prav tako se z marcem uskladijo socialni transferji, kar pomeni višji otroški dodatki. Poleg tega pa je bil v oktobru 2022 sprejet tudi zakon o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičenca do otroškega dodatka, na podlagi katerega se je v novembru, decembru in januarju 2023 izplačal draginjski dodatek za otroke, in sicer za tiste, ki so bili že upravičeni do otroškega dodatka. Toliko za enkrat. Hvala.