Govor

Hvala lepa, spoštovana predsednica odbora. Spoštovani minister in vsi vabljeni na današnjo sejo.

Ja, res je. V Novi Sloveniji smo podali sklic današnje seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino predvsem v luči napovedanih podražitev, vseslovenskih podražitev vrtcev, cen vrtcev, seveda tudi v skrbi, da vse te podražitve ne bodo padle predvsem na pleče staršev.

Kot smo že povedali ali pa zapisali, so skoraj vse slovenske občine zaradi višjih stroškov dela, materiala, storitev in živil za otroke napovedale dvig cen programov vrtcev in s tega vidika pričakujemo, da bo Vlada v kratkem ukrepala, da se ta dvig cen res ne bo zgodil po celotni občini. Napovedan je v Mestni občini Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Kranj, Bled, Gornja Radgona. Dvig cen gre od 13 do 17 odstotkov. Nekatere občine v zadnjih dveh mesecih so te programe že dvignile, to so Celje, Novo mesto, Velenje, Ajdovščina, Pivka, Polzela… Lahko bi jih še naštevali. Skratka, gre za vseslovenski dvig cen. To je masovni dvig, ki ga je praktično z nepravočasnim ali pa tudi z neusklajenimi odločitvami povzročila Vlada Republike Slovenije.

Če grem k prvemu razlogu, ki je znatno vplival na ceno vrtcev, je zagotovo prepočasno ukrepanje Vlade na področju reguliranja cen energentov za vzgojno-izobraževalne zavode. Če spomnim, Nova Slovenija je že 20. oktobra 2022, podala zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnih odborov, na katerih smo želeli doseči, da resorna ministrstva pripravijo celovite ukrepe pomoči javnim zavodom pri spopadanju z visokimi cenami energentov. Imeli smo razpravo, govorili smo o tem, pa vendarle je vladajoča koalicija predloge sklepov zavrnila, čeprav so šli v smer, da pripravijo pregled kako bodo višji stroški energentov vplivali na posamezne sklope tudi samega izobraževanja ali pa izobraževalnega sistema. Mislim, da poleg teh nereguliranih cen, pa je največji vpliv na dvig cen programov vrtcev tudi strošek dviga plač pomočnic vzgojiteljic in dvig minimalne plače. Tukaj moram omeniti, da nikakor ne nasprotujemo dvigu plače pomočnicam vzgojiteljicam. Nikakor ne. Že dolgo let so one najbolj podhranjene v javnem sistemu, naredijo zelo veliko za vzgojo naših najmlajših v vrtcu, pa vendarle se je Vlada teh ukrepov ali pa tega načina lotila nesistemsko, brez široke javne razprave in je povsem preslišala opozorila združenj slovenskih občin, se pravi, je šla ta komunikacija samo v eno smer. V Skupnosti občine Slovenije so 12. januarja 2023, v sporočilu za javnost zapisali, da je nesprejemljivo, da se je Vlada s sindikati sama pogajala o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic v vrtcih, iz pogajanj pa so bili izključeni tisti, ki bi morali zagotoviti finančna sredstva za višje plače.

Masa plač je po slovenskih občinah različna. Višina prejetih sredstev skozi primerno porabo pa obratno sorazmerna. Občine, ki skozi sistem primerne porabe na prebivalca prejmejo najmanj, bodo tako imele najvišje stroške za pokrivanje stroškov popravkov plač. V Združenju občin poleg skupnosti občin, tudi v združenju občin so v izjavi za medije, 16. januarja letos izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač vzgojiteljicam, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega. Lahko rečem, da v Novi Sloveniji menimo, da bi morala Vlada Republike Slovenije pri usklajevanju plačnega sistema za celotni javni sektor in dvigih plač sistemsko poskrbeti tudi za vse posledice predlaganih rešitev. Povišane plače oziroma povišane stroške plač oziroma dela v javnih vrtcih bi država morala kriti iz proračuna. Razmisliti pa bi bilo tudi potrebno o tem, da se breme plač javnih uslužbencev v vrtcih v celoti prenese v breme državnega proračuna, s čimer bi se tovrstnim situacijam v prihodnosti izognili. In mislim, da je potrebno, da Vlada s takojšnjim interventnim odzivom slovenskim občinam in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program pri dvigu stroškov, bi mogla pomagati v tem delu, ker drugače se bo s tem povsem izničil učinek nedavnega povišanja minimalne plače, breme višjih cen pa bo v celoti padlo na ramena staršev otrok in zato smo danes tudi tukaj, da to breme povišanje cen ne bi padlo v celoti na ramena staršev otrok. Dvig vrtcev bo zagotovo pomenil še dodatni inflacijski pritisk, kar pomeni, da se bodo cene življenjskih stroškov še dodatno dvignile. Dohodki družin zaenkrat ostajajo enaki, ob vseh dvigih energije, hrane, vrtcih, oblekah, so praktično še nekoliko nižji, če omenim dohodnino, da se je olajšave oziroma zakon, ki je predvideval postopno zviševanje splošne olajšave, da se je ta zakon ukinil. Se pravi, da bodo še še manj dobivali. Višina otroških dodatkov se ne spreminja, ravno tako ne višina državnih štipendij, in če ne bi Nova Slovenija pri Zakonu o dohodnini vložila amandma, bi bilo še vprašanje, kako bi bilo z odstotkom priznavanja vzdrževanih družinskih članov. Mislim, da res je potrebno ali pa je danes moment, ko razmislimo kako bomo razbremenili družinske proračune, ali bomo ali pa bo Vlada svoje napake in neaktivnost reševala na plečih družin in njihovih otrok ali se bo tukaj z nekim interventnim zakonom lahko pomagalo nenazadnje tudi občinam, ki so poslale odziv in nasprotujejo takemu primeru ali pa takemu načinu dvigovanja in izključevanja, ne dogovarjanja na kakšen način se bodo te zadeve razrešile.

V Novi Sloveniji smo predlagali dva sklepa za danes. Sicer prvi sklep govori o tem, da »Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino Vladi Republike Slovenije predlaga, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023 in z njim v roku trideset dni seznani pristojni parlamentarni odbor.«

In drugi sklep: »Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino Vladi Republike Slovenije predlaga, da reprezentativna združenja slovenskih občin - imamo tri ZOSOM, ZMOS in ZOS -vključi v vsa pogajanja in dogovore povezane s spremembo plačnega sistema javnih uslužbencev iz njihove pristojnosti«, in kot še enkrat poudarim, zagotovo je namera Nove Slovenije tudi v smeri, da se razmisli mogoče res, da bi se plače vseh teh javnih uslužbencev krile iz državnega proračuna.

Želim si še enkrat povedati, da dvigi, ki so napovedani in ki so se že zgodili v vrtcih, ne gredo na pleča staršev in otrok, ampak da tukaj vendarle država zaradi svoje odločitve vendarle priskoči tem družinam na pomoč in če se samo še dotaknem plač, ki so se popravile pomočnicam vzgojiteljic, praktično je dvig minimalne plače izničil, tako da so ostale na, v bistvu, osmoljenke, če tako rečem, vse pomočnice vzgojiteljic, nič se za njih ni spremenilo, pa vendarle mislim, da so tiste, ki glavnino dela tudi v vrtcu ravno one oddelajo in odnesejo in poskrbijo za vzgojo in seveda skrb naših najmlajših, ki so vključeni v predšolsko varstvo in kar smo seveda tudi poslušali na hearingu našega ministra, imamo teh, imamo kar lep, zavidljiv odstotek otrok vključenih v predšolsko vzgojo, se pravi, govorim o res velikem številu staršev in otrok in prav je, da za njih se najde tudi pomoč, ki naj bi bila v tem primeru, ob tej draginji, bom rekla, ravno njim namenjena. Želim si razprave in predvsem pa si želim, da bi našli na današnji razpravi način, kako pomagati družinam in otrokom.

Hvala lepa.