Govor

Gospod veleposlanik Hartelius, najlepša hvala za vašo predstavitev programa švedskega predsedstva.

Bilo je zelo poučno in jasno. Dovolite mi pa, da vseeno vam dam ene par konkretnih vprašanj oziroma če boste lahko mogoče bolj detajlno pojasnil stališče švedskega predsedstva v teh šestih mesecih. Ne vem, če bom uspel podati to strukturirano, ampak začel bom z Afriko. Afrika je problem, ki ga Evropska unija in Evropska komisija naslavlja že nekaj časa, ampak z ne največjim uspehom. Vsi vemo, da tam konkurira Kitajska, Evropa in ZDA, pa mogoče še Rusija v pomoči in to je dostikrat nekoordinirano in včasih rivalsko. Večkrat je bilo že slišati, da je za Afriko potreben Marshallov plan, tako kot bo verjetno potreben Marshallov plan za Ukrajino, ko bo enkrat vojna končana. In tukaj govorimo torej nekje o tisočih milijard evrov. Kajti sicer, če tega ne bo, bo Afrika ostala problem razvitosti, mogoče tudi korupcije in posledično begunskih tokov, ki ne bodo šli v Rusijo, ki ne bodo šli v Ameriko, ki ne bodo šli na Japonsko, ampak bodo šli v EU. To je ena stvar.

Drugo, ko ste omenili v, mislim, da je 2. točka vašega programa o zelenem prehodu, tukaj me zanima, kako, ali se bo v tem času dogajalo kaj na dodatnih programih za zmanjšanje CO2 emisij v transportu. Vemo, da je to zaenkrat trenutno nerešljivo. Ampak me zanima, kaj je na tem.

Potem pa na podpori visoke tehnologije Evropa, da se Evropa na tem res malo bolj osamosvoji. V delu je EU Chips Act, zakon o čipih, evropski. Pa me zanima, če je tu pričakovati kakšen preboj?

In podobno je v že nekaj časa v veljavi ali v implementaciji EU načrt za vodik. In tukaj me zanima, ali se ali se dela kaj na plinovodih za vodik in to je povezano verjetno tudi s transportom.

Pa še ena stvar, to ste sicer, mislim, da ste nekaj omenil, je digitalna neodvisnost Evrope. Evropa nima enega močnega programskega orodja ali pa softwara, kot so Microsoft, Apple in tako naprej in smo in smo več ali manj odvisni od tujih rešitev, nekako black box softwara.

Omenjen je bil že Zahodni Balkan. Jaz to v vašem nisem videl, ampak bi pa apeliral, jaz mislim, da države zahodnega Balkana potrebujejo vso možno pomoč, da bodo lahko, da se bodo lahko spopadle z Akikoominiter, ki ima po moji laični oceni že 200 tisoč strani in to prevesti v naše balkanske sosede ni enostavna naloga in tukaj rabijo vso pomoč.

In zaključil bi pa s tem, da sem videl tudi v vašem pisnem gradivu, ki je na vaši strani od predsedovanja, da praktično vsako poglavje, vsak odstavek govori ali pa se začne z nezakonitim napadom Rusije na Ukrajino. Okej, to zdaj vemo, ampak kje je rešitev? Nikjer, niti v enem stavku nisem slišal besedice mir. Mirovna prizadevanja, mirovna diplomacija. In jaz sigurno ne stojim za tem, da je več orožja, pomeni avtomatsko več miru. Tega ne sprejemam.

Hvala lepa.