Govor

Matej Falatov

Hvala lepa.

Hvala za vabilo! Jaz mislim, da je ta razprava dobrodošla, kjerkoli pač se izvaja, tako da najlepša hvala vsem, da ste, pač, pripravljeni to poslušati.

Glede na že zelo energično povedano s strani kolega iz NLB, bi jaz dodal mogoče eno drugo stvar še in sicer, dejstvo je, mogoče malo širše za vas, dejstvo je, da so trenutne tržne razmere zelo zaostrene in ponekod celo onemogočajo, da se banke zadolžujemo na mednarodnih trgih in s tem dostopamo do virov financiranja, ki jih je nujno potrebno iz strani izpolnjevanja raznoraznih regulatornih zahtev, ki so bile omenjene, pa niso bile še vse omenjene, teh zahtev je veliko, veliko več, se pravi, tudi, če gledate, kako so naše kapitalske zahteve sestavljene, je mnogo nekih postavk, dotaknili smo se samo ene par njih.

Dejstvo je, da so tako imenovane MREL obveznice, katere moramo en velik trn v peti celemu bančnemu sistemu, pa ne samo nam, v celi Evropi, v bistvu bi vam dal samo ene par podatkov, ki mislim, da govorijo sami zase. V letošnjem letu bomo v evropskem monetarnem sistemu banke morale na novo izdati 160 milijard obveznic, da imate predstavo velikosti bančnega trga, 160 milijard, od tega 32 milijard MREL obveznic, da imate neko tako predstavo. Med drugim bo tudi Nova KBM letos morala dodatno iti na trg in pridobiti MREL obveznice. Tako da, da imate še iz teh 32 milijard, da boste imeli malo občutka, 11 milijard Grčija, 7 milijard Italija, 4 milijarde Španija, 3 milijarde Portugalska. To so vse države, ki, če jih primerjamo s Slovenijo, morda smo mi boljši od njih, vsaj upam, da smo. Kar pomeni, da bo cena teh marel(?) obveznic, ko bodo šle vse te milijarde na trg, najbrž tukaj okrog, to, kar je gospod Brodnjak prej omenil, 10 plus %. Mislim, da je to tista prava stvar, ki je trenutno največja v nekem generalnem pogledu bolečina bank, da je težko, prvič, onemogočeno ali zelo težko priti in drago zadolževanje. Tukaj je ta apel, mislim, da predvsem na mestu, da pač je treba pogledati kako lahko to na drugi strani nekako ublažimo, ker dejstvo je, če se bomo morali zadolževati težko in po enormnih cenah, bo težko na drugi strani zagotavljati ta kapital, zato ker pač gospodarstvo in prebivalstvo rabi.

Tako da, toliko z moje strani.