Govor

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni gostje! Najlepša hvala za vašo udeležbo, nekaterim tudi za neudeležbo.

Začenjam 7. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da so oziroma nimamo obvestila, da bi bil kdorkoli od poslank in poslancev zadržan, tudi nimamo obvestila, da bi na seji sodeloval kot nadomestni član ali članica komisije s pooblastilom. Torej, prisotni smo vsi.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – RAZMERE V BANČNEM SEKTORJU IN POGOJI DOSTOPA BANČNEGA SEKTORJA DO TRGA KAPITALA TER MOREBITNIH POTREBNIH UKREPOV ZA LIKVIDNOSTNO PODPORO PREBIVALSTVU IN GOSPODARSTVU V PRIMERU POSLABŠANJA GOSPODARSKIH RAZMER V LETU 2023.

Kot gradivo k točki dnevnega reda ste prejeli: urgentno zaprosilo Združenja bank Slovenije za skupni sestanek v zvezi z razmerami in pogoji dostopa bančnega sektorja do trga kapitala, odgovor Ministrstva za finance Združenju bank Slovenije, prošnjo Združenja bank Slovenije Komisiji za nadzor javnih financ za predstavitev razmer v bančnem sektorju in tudi pogojev dostopa bančnega sektorja do trga kapitala. Dodatno ste pa danes članice in člani komisije prejeli tudi gradivo Združenja bank Slovenije, in sicer predstavitev razmer v bančnem sektorju. Gradivo je objavljeno tudi na e-klopi in verjamem, da bomo tekom same seje lahko videli to predstavitev.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: minister za finance, gospod Klemen Boštjančič, ki se je opravičil, Ministrstvo za finance, mag. Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije, mag. Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, ki se je opravičil, mag. Tina Žumer, namestnica guvernerja Banke Slovenije, ki se je opravičila, Jožef Bradeško, viceguverner Banke Slovenije, ki se je prav tako opravičil, in Milan Martin Cvikl, viceguverner Banke Slovenije, ki se je prav tako opravičil.

Samo eno pojasnilo. Ta seja je v bistvu sklicana ravno zaradi potez v preteklosti Banke Slovenije in ker je šlo po poročanju medijev v bistvu znotraj Sveta Banke Slovenije za preglasovanje, s tem namenom so bili povabljeni vsi člani Sveta Banke Slovenije, ne samo Primož Dolenc, ki je tukaj prisoten. Ta odnos samo kaže na to, na kakšen način bi lahko potekala razprava bolj argumentirano. Jaz upam, da bo kljub temu gospod Dolenc znal povedati mnenja tudi ostalih, ki so se opravičili. Ampak če bo potrebno, glede na to, da ni šlo za soglasno odločitev Banke Slovenije, vsaj sodeč po zapisih v medijih, bi potrebovali stališča tudi ostalih članov Sveta Banke Slovenije, se pravi, to je državni regulator, nad katerim nima roke ne Ministrstvo za finance ne Državni zbor, ampak eden izmed ključnih razlogov, o katerih bomo v bodoče govorili. Gospod Dolenc, potrebovali bi pojasnila, in upam, da boste vi lažje poklicali guvernerja, da bomo prekinili sejo in se bomo o tem globlje pogovorili, zaradi tega, ker tematika ne zadeva samo Komisije za nadzor javnih financ, Državnega zbora, niti ne bank, ampak prebivalke in prebivalce, ki imajo veliko hujšo težavo, kot jo imajo na primer prebivalke in prebivalci večine drugih držav članic Evropske unije, če pogledamo, kakšna so bila priporočila ECB, ki jih državna zagotovo pozna, glede kreditiranja gospodarstva in blažilnikov. No, in k tej točki naprej so bili povabljeni še gospod Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in tudi gospod John Denhof, predsednik uprave NKBM. Torej, vse goste še enkrat lepo pozdravljam in pričakujem danes dobro sejo… A ha, namesto predsednika uprave Nove Kreditne banke Maribor je tukaj član uprave. Vse goste pa še enkrat lepo pozdravljam in se zahvaljujem! Verjamem, da bo današnja razprava učinkovita, učinkovita in da bomo lahko potegnili en pomemben sklep in sicer kaj lahko naredimo, da se po vseh ukrepih tudi višje minimalne plače težjemu dostopu do kreditov za mlade, za družine, za prebivalstvo… Kaj lahko naredimo s skupnimi močmi, da ljudem to omogočimo.

Torej, predlagam tako, da razpravo opravimo na ta način, da najprej kot pobudnica razprave o trenutnih razmerah v slovenskem bančnem sektorju dobi besedo direktorica Združenja bank Slovenije. Pobudnik za sejo je torej bilo Združenje bank Slovenije, zaradi tega brez svojega lastnega uvoda, mislim da, sem ga že dovolj naredil, kam bo šla današnja razprava, torej brez in pred, kot je običajna praksa Ministrstva za finance, bi dali besedo predstavnici Združenja bank Slovenije in potem seveda naprej Vlada, Banka Slovenije, predstavniki dveh bank in naprej vsi mi, članice in člani komisije.

Še enkrat naj povem bilo je za pričakovati, da bo Svet Banke Slovenije to sprejel. Ni bilo za pričakovati testnega preglasovanja tri proti dve, se pravi, Sklep o uvedbi dodatnega kapitalskega blažilnika. To mislim, da se je zgodilo meseca novembra, danes pa iz vseh koncev Slovenije prihajajo pozivi in pobude, dajte nekaj narediti, kajti Slovenija ni v takšnem slabem stanju, da prebivalci ne morejo priti do kreditov. Tukaj govorimo o drugačni situaciji, kot je recimo bila pred 15 leti, kar smo potem tudi tisti, ki smo preiskovali bančno luknjo lahko videli, ampak imamo popolnoma drugačno situacijo in tukaj na tej strani, kar se mene tiče, pričakujemo tudi razumevanje druge strani vizavi prebivalkam in prebivalcem.

Torej, dajem sedaj besedo direktorici Združenja bank Slovenije, mag. Stanislavi Zadravec Caprirolo.

Izvolite.