Govor

Najlepša hvala za besedo.

Vsi lepo pozdravljeni, posebno kandidat za ministra, gospod Poklukar!

Dobila sem občutek, da ste si pogledali, preden ste šli sem, predstavitev bivše ministrice pred istim matičnim odborom, ker ste nekako nekatere njene prioritete povzeli tudi sami, s tem, da je njena predstavitev trajala eno uro in bila je zelo prepričljiva. Ne samo, da je bila prepričljiva pri predstavitvi, tudi ta kratek čas, ki je delala, je s svojimi dejanji prepričala ljudi, da so policiji ponovno zaupali. Tega si želimo tudi od vas. Vendar kako? Namreč moje prvo vprašanje je zelo preprosto: kaj boste delali drugače, da boste prepričali oziroma ste že prepričali predsednika Vlade, da vas je predlagal za kandidata za ministra? Glede na to, da v resnici javnost še zdaj ne ve, kaj je bil razlog, da je bivša ministrica, gospa Tatjana Bobnar izgubila njegovo zaupanje, zakaj je morala oditi, torej kaj konkretnega ste mu obljubili, kaj od vas pričakuje, da vam zaupa? Glede na to, da smo javnost, laična javnost imeli občutek, da bivša ministrica dela dobro, predvsem pa, da dela strokovno. In kar je najbolj pomembno, da javnost je zaupala, kar se pričakuje od ministra za notranje zadeve in predvsem od policije.

Moje drugo vprašanje je tudi vezano na depolitizacijo policije. Namreč, če je ona morala oditi zato, ker je zaprla skupaj z v. d. generalnega direktorja policije politiki vrata v policijo, kako boste vi, enako ste tudi obljubili, da boste policijo depolitizirali, kako boste vi preprečili vdor politike v policijo in predvsem s kom boste to preprečili?

V medijih smo že prečitali, da nameravate menjati državne sekretarje. Ugibanja so tudi, da boste menjali vede generalnega direktorja. Mislim, da imajo državni sekretarji v tem trenutku, kot tudi gospod Lindav, tudi neko zaupanje javnosti, in da so do zdaj pokazali določene kompetence in znanje na področju na katerem delujejo. Torej, kaj bo vaš kriterij za izbiro vaših novih sodelavcev in, ali že lahko izvemo kdo so ti vaši novi sodelavci, da bomo lahko ocenili, ali je dejansko se že gospod predsednik Vlade popolnoma odpovedal stroki, ali se je odpovedal stroki samo na področju notranjih zadev, ali bo še vedno držal obljubo izpred predvolilnega časa, da bodo kadri, ki bodo delali s to vlado, strokovni.

Želim si tudi, da mi poveste direktno tukaj, če je to mogoče, kakšen je vaš odnos z gospodom Boštjanom Lindavom in ali uživa vaše zaupanje? In če, slučajno ne, zakaj ne, Je morda politik ali ni strokoven. Ne vem, boste odgovorili vi. Gre pa gotovo za prvega človeka, ki bo vodil policijo, upam da je ne boste vodili vi, ampak da jo bo vodil on in da jo bo vodil strokovno in apolitično.

In zdaj še nekaj o varnosti, ki je povezana, prvič, z migracijami in drugič z eno specifiko, iz področja od kod prihajam, torej iz Novega mesta. Sami ste ugotovili, da se je sedaj zakonodaja spremenila oziroma situacija na meji od takrat, ko ste bili že notranji minister, pa me vseeno zanima. Kaj boste lahko konkretnega storili, da bodo ljudje, ki živijo ob meji, dobili občutek da jih tu v Ljubljani niste pozabili oziroma, da se bodo počutili varne, kajti kot vemo, migranti še vedno prihajajo v našo državo. Kateri so sedaj vaši prijemi in orodja, da boste to preprečili, in da bodo ljudje res dobili občutek, da lahko stopijo na svoje dvorišče sredi Bele krajine in se pri tem ne čutijo ogrožene.

Omenili ste tudi Urad za oskrbo in integracijo migrantov. Vesela sem, da ste v povezavi z migracijo omenili ta urad, kajti ravno naš odbor je bil na obisku pred dvemi, tremi tedni na tem uradu in dejansko smo se prepričali, upam da gospo direktorico osebno poznate, torej smo se prepričali, da tam potrebujejo pomoč, predvsem strokovno pomoč, pomoč pri pripravi zakonodaje, pomoč v obliki boljših prostorov in še marsikaj.

Zato me zanima, ali ste se že kaj pogovarjali z gospo direktorico, glede na to, da ste celo napovedali možnost spremembe statusa tega urada, ker zdaj vemo, da je to vladni urad, medtem ko mislim, da sem vas prav razumela, da ste razmišljali, da bi ta urad bil ponovno organ v sestavi notranjega ministrstva, kar je že enkrat bil. Če se še niste vas prosim, da v kolikor boste razmišljali o statusni spremembi tega urada, najprej opravite razgovor z direktorico in tam zaposlenimi, ki vam bodo znali marsikaj dobrega in koristnega povedati. Seveda pa upam, da boste pri tem tudi upoštevali stroko in strokovne nasvete, ne zgolj političen vidik kje in kdo je najbolj obvladljiv, da ne bo delal težav vašemu ministrstvu.

In zdaj še zadnje vprašanje. Kako boste zagotovili, da se bodo državljani in državljanke oziroma občani in občanke občine Novo mesto, iz katere prihajam in več dolenjskih občin ima enak problem, čutili pred zakonom enake. Namreč policisti so prisotni recimo pri prometnih prekrških ali pa pri kršitvah javnega reda in miru in če jih naredi Novomeščanka ali Novomeščan, torej ta prekršek, dobi položnico za globo in jo plača. V kolikor je ne plača, jo seveda država od njega izterja tako, da mu od njegovega osebnega dohodka, od trga del za globo. Če stori ta prekršek in teh prekrškov je žal zelo veliko nekdo, ki pripada romski skupnosti se žal ne zgodi nič. Zakaj? Zaradi tega, ker nimajo tem Romom kaj odtrgati, ker češ, da nimajo svojih dohodkov. Vendar romske skupnosti dobivajo oziroma Romi sami dobivajo denar kot socialni transfer in ta denar pač zaslužimo mi, ki hodimo v službo, potem jim dajejo te transfere za to, da bi lažje preživeli in tako ostanejo kazni neizterjane. To predvsem demotivira policijo, ker so mi večkrat sami povedali - bila sem na mnogih sestankih, kjer smo se o tem pogovarjali - predvsem pa daje občutek večinskemu prebivalstvu, da ni enako pred zakonom. Najbrž si vi in tudi vse poslanke in poslanci prizadevamo, da bi bili pač vsi državljanke in državljani pred zakonom enaki torej, da bi zakone enako upoštevali.

Za zaključek še enkrat moje vprašanje, prošnja, kakorkoli, ko sem vas poslušala, se mi je dozdelo, da ste dober uradnik, da ste hvaležen uradnik tistim, ki so vam omogočili, prvič in zdaj tudi drugič, da boste, v kar ni dvoma, postali notranji minister. Zanima me, ali boste znali reči ne ravno tem osebam, ki ste jih zdajle hvaležni, v kolikor bodo od vas zahtevali, da določene postopke, odločitve ali karkoli delate v skladu z njihovimi navodili?

Najlepša hvala.