Govor

Lep pozdrav, spoštovani kandidat!

Sedaj bolj nasprotnih, vsebinsko nasprotnih vprašanj, kot ste jih pravkar slišal, ne boste mogel verjetno slišati več danes, kajti tudi sama se bom malo posvetila migracijam pa še ostalim zadevam. Imam kar nekaj vprašanj, tako da vas prosim, si mogoče tudi kaj zabeležite, ker če ne boste malo pozabil vse med tem že, kaj vse vas bom vprašala.

Začela bi z migracijskimi politikami. Sicer ste tako napovedal neke pozitivne trende, ampak bi jaz mogoče malo bolj podrobno vprašala par stvari. Vaš prejšnji mandat so zaznamovala množična vračanja prosilcev za azil na Hrvaško in v tem času so mednarodne organizacije, Evropska sodišča in tudi Evropska komisija nedvoumno pokazale, da tam prihaja do nehumane obravnave, do nasilja, celo mučenja s strani policije in da vračanja na Hrvaško absolutno ne bi smela biti dopustna. Govorimo o tako imenovanih pushbackih. Videli smo tisto črno knjigo pushbacka v dve debeli knjigi, tam je vse dokumentirano. Slovenska policija je sicer, zaradi mednarodnega pritiska prenehala z množičnim vračanjem po sporazumu s Hrvaško, kljub temu pa nadaljuje z vračanjem preko tako imenovane Dublinske uredbe, kar konkretno pomeni, da je večina prosilcev za azil, ki so trenutno v sistemu, dejansko v postopku vračanja na Hrvaško, čeprav so bili, kot rečeno, tam podvrženi hudemu nasilju in poniževanju ter niso imeli možnosti primerne azilne obravnave in še manj jo bodo imeli, ko jih bo Slovenija v drugo vrnila tja. Med njimi so na primer družine z malimi otroki, bolniki, težko travmatizirane osebe in tako naprej in me zanima, ali boste kot minister vztrajali pri vračanju teh prosilcev za azil na Hrvaško oziroma ali bo Slovenija končno prevzela odgovornost in bo te prosilce resnično obravnavala?

Nadaljnje vprašanje. Prosilci za azil so prejšnji teden na Ministrstvu za notranje zadeve ter urad za oskrbo in integracijo migrantov opozorili na nevzdržne bivanjske razmere, predvsem na ekstremno revščino, ki so ji podvrženi v času čakanja na odločbo, saj jim urad za življenjske stroške - spoštovani kolega Grims, dobro poslušajte - namenja zgolj sramotnih 18 evrov na mesec? Pristojne prosijo, da bi jim dovolili delati oziroma da bi bili obravnavani enako kot so obravnavani ukrajinski državljani. Ali boste kot minister poskrbeli, da se uredijo bivanjski standardi prosilcev za azil in se preneha diskriminacija? Kot smo na primer videli pri ukrajinskih beguncih, ni razlogov, da bi jim preprečevali dostop do dela ali osnovne socialne pomoči.

Nadalje. Sam ste omenjal žico. Dejansko v koalicijski pogodbi je zaveza, da da bo torej odstranjenih do konca leta vseh 194 kilometrov ograje v meji za Hrvaško in me zanima, ali je to izvedljivo, glede na to, da trenutno ni še dosti ograje odstranjene, pa me zanima, ali resnično stojite za tem, da se bo to zgodilo tekom letošnjega leta, do konca leta? Potem dalje, konec aprila 2021 je začela veljati sporna novela o tujcih, ki jo je sprejela Janševa vlada in zaostruje pogoje prebivanja tujcev v Sloveniji. Nevladne organizacije so prepričane, da bo zakon treba ponovno preizkusiti pred ustavnim sodiščem. Namreč, Državni zbor je zakon sprejel konec leta 2021 in z njim uvedel institut kompleksne krize. Z razglasitvijo kompleksne krize bi bilo ob spremenjenih migracijskih razmerah mogoče začasno suspendirati izvajanje Zakona o mednarodni zaščiti in tako omejiti dostop do azila. Takšno krizo bi lahko državni zbor razglasil z najmanj 46 glasovi. V skladu s to novelo bodo policisti namero tujca za vložitev prošnje za mednarodno zaščito zavrgli, razen če ne bi med preverjanjem zaznali sistemskih pomanjkljivosti, ki bi lahko povzroči povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja v državi, v katero ga vračajo. In me zanima, ali si boste prizadevali za noveliranje tega zakona in za to, da se ukineta oziroma umakneta 10.a člen, ki govori o kompleksni krizi in 10.b člen, ki pomeni ukrepanje v kompleksni krizi na področju migracij, ki v primeru torej zaostrenih migracijskih razmer predvideva omejevanje vstopa tujcev v državo oziroma dopušča zavračanje tujcev brez individualne obravnave. Naj tukaj spomnim, da so bili primeri, vemo kaj se je zgodilo v Afganistanu, Talibi so ponovno prevzeli oblast in vendarle Slovenija vrača Afganistance nazaj v Afganistan. Tako da, treba se je vprašati ali smo torej na pravi poti in ali boste vi kot minister končno poskrbeli, da se v tako grozljive razmere ljudi pač ne vrača nazaj, ki imajo več kot upravičene, pa tudi iz drugih držav, razloge, da bežijo od tam.

Glede vašega razmerja do sindikatov me zanima, ali še zmeraj ocenjujete, da je Sindikat policistov Slovenije, če vas še zmeraj spominja na parapolicijo, kot ste izjavili tukaj v Državnem zboru v svojem prvem mandatu, v času torej Vlade Marjana Šarca.

In zanima me, kako se boste lotili implementacije kariernega sistema in pravičnejšega vrednotenja delovnih mest policistov, sploh zdaj v luči plačne reforme oziroma reforme plačnega sistema v javnem sektorju?

Glede depolitizacije, ki ste jo danes dal med svoje prioritete, kot tretjo prioriteto, če se ne motim, me zanima, kako se boste vi lotili depolitizacije policije, ne da bi pri tem kršili zakone Republike Slovenije, glede na to, da tudi vaši predhodnici, ministrici Bobnar, ki smo ji ob njeni interpelaciji v Državnem zboru vsi priznali, da je delala strokovno in pozitivno, očitate, da pri tem ni bila dovolj učinkovita. Torej, na kak način lahko minister to izpelje, če ga pri tem omejuje zakonske podlage, če sem lahko bolj natančna. Skratka, ob upoštevanju me tudi zanima, glede na to, da je treba upoštevati, da je bila depolitizacija policije izvedena že pred pol leta, ko je bila opravljena sprememba tako uredbe o sodelovanju med državnim tožilstvom in policijo ter drugimi državnimi organi kot ZDOPOL, kakšno depolitizacijo imate torej v mislih oziroma katere ukrepe boste vi izpeljali oziroma zahtevali od generalnega direktorja policije v tej zvezi? Zanima me ta razlika, kajti ogromno je bilo narejenega na sistemski ravni dejansko in sem vam naštela pred pol leta.

Zanima me, ali tudi vi menite, da se mora politika zaustaviti pred vrati generalnega direktorja policije?

Zanima me tudi, glede na to, da ste v prvem mandatu vpeljali lovilce IMSI, ki jih je Ustavno sodišče prepovedalo, ki sodijo med modernizacijo oziroma moderna tehnična sredstva, pa me zanima, kakšno je vaše stališče do uporabe tehničnih sredstev za prepoznavanje registrskih tablic? Kakšno je vaše stališče glede tehničnih sredstev za prisilno ustavitev brezpilotnih letalnikov? Take stvari me recimo zanimajo.

Nadalje me zanima, kako ste zadovoljni z delom NPU oziroma Nacionalnega preiskovalnega urada, odkar ga vodi gospod Darko Muženič in zakaj? In še zadnje vprašanje, ki je tudi malo daljše. Vaša predhodnica, ministrica Tatjana Bobnar je vzpostavila visoko raven civilnega dialoga oziroma dialoga s civilno družbo in na najvišja mesta svojih prioritet postavila varovanje človekovih pravic, boj proti nasilju nad ženskami, femicid, torej femicid je ona postavila na listo in ne njena namestnica, ministrica, ki ste jo prej omenjali, ki je pač prevzela v.d.-jevstvo med tem. Statistike nasilja nad ženskami so namreč grozljive. Tukaj gre za zgodbe fizičnega, psihičnega, spolnega, ekonomskega in drugega nasilja, ki ga podpirajo torej globoko ukoreninjeni vzorci in na žalost še zmeraj patriarhalna družba. Femicidov, torej najhujših oblik nasilja nad ženskami, smo samo lani v Sloveniji zabeležili 12 in takrat je ministrica, takratna ministrica Bobnar rekla, tudi v Sloveniji je dom najnevarnejši kraj za ženske. To je izjavila na prvi nacionalni konferenci za preprečevanje in odzivanje na nasilje nad ženskami v Sloveniji in za izboljšanje razmer takrat zastavila dva cilja: vzpostavitev ničelne tolerance do nasilja in učinkovitost ukrepanja. Trdno je torej tudi stala za stališčem, da politika ne sme nikoli več nadvladati policije ali je zlorabiti kot orodje za dosego svojih ozkoglednih ciljev in kljub svojemu kratkemu mandatu je uveljavila, dejansko uveljavila povrnitev zaupanja javnosti v policijo in se tudi opravičila državljankam in državljanom za nekatera nedopustna dejanja policije v času prejšnje Vlade. Pa me zanima, kako boste vi torej konkretno, nekaj ste napovedal, omenjal ste femicid in tako dalje, ampak katere konkretne ukrepe boste vi na sistemski ravni izvedli za preprečevanje femicida, preprečevanje medvrstniškega nasilja in drugih hudih kaznivih dejanj.

Tako da kar se tiče zaposlovanja, ste tudi omenil, da so bili trendi torej vzpostavljeni pred vami in me veseli, da mislite slediti, se pravi, povečati število zaposlenih v policiji, kar je prav. Tako, da to zapuščino imate dobro. Upam, da jo boste dejansko tudi nadaljevali. Toliko z moje strani zaenkrat.

Hvala lepa.