Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, dragi prisotni gostje, lepo pozdravljeni na današnji 8. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da je zadržan oziroma da nihče od članic in članov ni zadržan ter da Andreja Živic nadomešča poslanka Franca Rosa, ki je novi član naše Komisije za nadzor javnih financ. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku ni bilo ugotovljenega oziroma ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da takšen dnevni red seje kot je bil določen s samim sklicem seje.

Prehajamo na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA, ki je sicer zelo pomembna in sicer z naslovom BO DVIG PLAČ V JAVNEM SEKTORJU VPLIVAL NA VZDRŽNOST JAVNIH FINANC?

Poslanska skupina Nove Slovenije krščanski demokrati je 24. 1. 2023 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje komisije z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Nove Slovenije s tremi predlogi sklepov, ki je objavljena, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s samim sklicem seje. Na sejo so vabljeni dr. Vida Čadonič Špelič kot predstavnica predlagateljice, Poslanske skupine Nove Slovenije, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za javno upravo, dr. Davorin Kračun, predsednik Fiskalnega sveta, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja in Sindikat državnih organov Slovenije. Vse goste še enkrat lepo pozdravljam.

Seja bo potekala na takšen način, da najprej predlagateljica predstavi predlog na samo sejo, na to odgovarja Vlada in kasneje dobijo besedo še gostje. Naj povem, da imamo časa nekje do 10:30 in da v tem času lahko gostje, če bomo bili hitri več kot dobijo besedo, ne bomo omejevali po nepotrebnem razprave, ampak se lahko tudi v drugem krogu morebiti odzivajo na stališča Vlade ali pa poslank in poslancev popolnoma demokratično. Predlagam, da razpravo opravimo, torej kot sem jo omenil, besedo sedaj pa dajem predstavnici predlagateljice današnje seje poslanki dr. Vidi Čadonič Špelič.

Izvoli.