Govor

Matevž Frangež

Predsednica, najlepša hvala za besedo.

Svet javne agencije je 22. julija 2022 v Uradnem listu in na spletni strani Zavoda za zaposlovanje objavil javni natečaj za zasedbo prostega delovnega mesta direktorja Agencije za varstvo konkurence, saj obstoječemu vršilcu dolžnosti direktorja z 31. 12. 2022 poteče njegov mandat.

Svet je prejel torej vloge in ocenil, da je kandidat Andrej Matvoz strokovno najustreznejši kandidat, saj je dosegel 25 od 28 možnih točk, medtem ko je drugi kandidat prejel skupaj 11,5 od skupaj 28 točk.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je zato 26. oktobra izdal odločbo o izbiri, s katero je odločil, da se kot najprimernejši kandidat za zasedbo delovnega mesta direktorja Agencije za varstvo konkurence izbere Andrej Matvoz. Takšen predlog je Državnemu zboru nato posredovala tudi Vlada Republike Slovenije.

Kot veste, je Agencija za varstvo konkurence ključen organ, ki bdi nad pravilnim delovanjem trga, da ga ne izkrivljajo različne oblike distorzij, ampak da vse teče po pravilih notranjega trga, varovanja konkurence in s tem tudi posredno varovanja pravic in interesov potrošnikov.

Predlagamo Državnemu zboru in Mandatno-volilni komisiji Državnega zbora, da izbiro Vlade potrdi in sprejme.