Govor

Najlepša hvala.

Želite še dodatno? Želi še kdo razpravljati? (Ne.) Prav, potem pa zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike imenuje Maja Baškovič.

Glasujemo. 11 glasov za, nihče proti.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in se gospodu Horvatu zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na C1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE DIREKTORJA JAVNE AGENCIJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARSTVO KONKURENCE, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada.

Del gradiva je objavljen na spletni strani Državnega zbora, obrazložen predlog Vlade pa ste članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal sistem UDIS.

K tej točki sem vabila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, med nami pozdravljam državnega sekretarja Matevža Frangeža. Pozdravljeni!

Direktorja Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence imenuje Državni zbor na predlog Vlade. Minister, pristojen za varstvo konkurence, predlaga Vladi kandidata, ki ga izbere po izvedenem javnem natečaju. Direktor je imenovan za 5 let in je lahko ponovno imenovan največ enkrat po ponovno izvedenem javnem natečaju.

Državni zbor glasuje o predlaganem kandidatu za direktorja v 30 dneh po vložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina navzočih poslancev.

Vlada Državnemu zboru predlaga, da za direktorja Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence za dobo petih let imenuje Andreja Matvoza, ki mu mandat začne teči s 1. januarjem 2023. Vlada v predlogu navaja, da je bil javni natečaj izveden v skladu z zakonom o javnih uslužbencih. Izbrani kandidat se je izkazal za najbolj strokovno usposobljenega za razpisano uradniško delovno mesto.

Želi predstavnik ministrstva, gospod Frangež besedo?

Izvolite!