Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa, gospa predsednica.

Spoštovane poslanke in poslanci!

Predsednik republike je takoj po obvestilu guvernerja Banke Slovenije o poteku mandata gospodu Bradešku v Uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za to mesto. Dovolite, da ob tem, preden grem naprej z obrazložitvijo, dam nekaj pojasnil v izogib morebitnim nejasnostim glede postopka izbora kandidata, v tem primeru predvsem časovnice.

Tudi ta kandidacijski postopek poteka, tako kot vsi ostali, v skladu z zakonom, ta v skladu z Zakonom o Banki Slovenije, ta pa vnaprej določa časovnico postopkov izvolitve guvernerja ali pa viceguvernerjev Banke Slovenije, ki jo mora predsednik republike spoštovati ne glede na čas njegovega mandata. 37. člen zakona namreč natančno določa roke, v katerih je potrebno sprejeti posamezne faze postopka, in tako je predsednik republike v skladu z zakonom najpozneje v tridesetih dneh po prejemu obvestila guvernerja o poteku mandata tudi objavil javni poziv v Uradnem listu, tako kot mu zakon to nalaga. Predsednik republike mora potem Državnemu zboru kandidata za člana Sveta banke po koncu javnega poziva predložiti najpozneje v tridesetih dneh in Državni zbor najpozneje v tridesetih dneh o predlaganem kandidatu glasuje. Predsednik republike je tako v celoti vezan na roke iz zakona in postopka ne more prilagajati glede na druge okoliščine, razen morda roka trajanja javnega poziva. Ob tem je guverner Banke Slovenije predsednika republike ob seznanitvi s potekom mandata viceguvernerja hkrati zaprosil, da postopek predlaganja novega viceguvernerja opravi v času njegovega mandata, saj bi sicer Svet Banke Slovenije ponovno vsaj nekaj časa deloval brez enega člana Sveta Banke Slovenije ponovno vsaj nekaj časa deloval brez enega člana sveta banke. Predsednik republike je tako v vseh drugih postopkih, tudi v tem postopku ravnal v skladu z zakonodajo in s ciljem, da osrednje institucije države delujejo nemoteno. Kot ste lahko že razbrali je na poziv predsednika republike je prispelo 5 predlogov kandidatur, to so bile redne profesorica dr. Mejna Festič, mag. Jana Benčina Henigman, gospod Matjaž Noč, profesor dr. Marko Pahor in mag. Alenka Plut. Po pogovorih s kandidati, po posvetovanjih s poslanskimi skupinami in presoji kandidatur se je predsednik republike odločil, da državnemu zboru predlaga v imenovanje dr. Marka Pahorja.

Profesor dr. Marko Pahor je študiral, diplomiral in doktoriral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani s področja ekonomije, del doktorskega študija je opravil v okviru enoletnega bivanja na / nerazumljivo/ raziskovalnem področju v Groningenu na Nizozemskem. Po doktoratu je svoje delo nadaljeval na Ekonomski fakulteti in je od leta 2016 tukaj redni profesor za področje statistike. Pedagoško pokriva predmete s področja analize poslovnih podatkov, statistike in raziskovalne metodologije. Raziskovalno se ukvarja z aplikacijo sodobnih naprednih analitičnih metod na različnih področjih poslovnih ved. Vodstvene izkušnje je dr. Pahor pridobival ob vključenosti v upravljanje fakultete, je član senata Ekonomske fakultete, kjer je tudi že šesto leto dekan zadolžen za finance, prodekan, se opravičujem, zadolžen za finance, investicije in kadre. Za profesorjem dr. Pahor Pahorjem je skoraj četrt stoletja raziskovanja, objavljanja in poučevanja ekonomskih, poslovnih ter statističnih vsebin. Kot raziskovalec in strokovnjak je nabral preko 500 bibliografskih zapisov tega 38 izvirnih znanstvenih člankov, ki pokrivajo široko znanstveno področje ekonomije in poslovnih ved. Preko sodelovanja v številnih projektih, ki jih financira Evropska unija, ter delovanje. V mednarodnih univerzitetnih integracijah je pridobil dragocene izkušnje z delom v evropskih in mednarodnih inštitucijah. Aktivno govori angleški, italijanski, pasivno španski in nemški jezik. Profesor dr. Marko Pahor se je tudi javno predstavil na predstavitvi v predsedniški palači, ki je predstavil svoj pogled na delovanje Banke Slovenije in možnost svojega vpliva s svojo strokovnostjo na delovanje Banke Slovenije v prihodnje.

Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru je mogoče ugotoviti, da kandidat uživa zadostno podporo za izvolitev. Predsednik republike meni, da je profesor dr. Marko Pah zaradi svojega strokovnega znanja, osebne integritete in dolgoletnih izkušenj tako v domačem kot mednarodnem okolju primeren kandidat za viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije.

Dovolite, se opravičujem na koncu, ker je to zadnja predstavitev in moje sodelovanje na Mandatno-volilni komisiji v mandatu predsednika Boruta Pahorja, da se v njegovem imenu in svojem zahvalim vsem poslankam in poslankam, predsednice, predsednici Mandatno-volilne komisije, strokovnim službam komisije za zares dobro sodelovanje in vam želim veliko uspehov tudi vnaprej.

Hvala lepa.