Govor

Dobro jutro! Začenjam 6. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da je z današnje seje zadržana kolegica Jelka Godec.

S sklicem današnje seje ste prejeli naslednji dnevni red… Aha, še eno nadomeščanje imamo, in sicer poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča Almo Intihar. Torej, s sklicem ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog sklepa o imenovanju članov Sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji,

2. Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine.

28. in 30. ter 6. decembra 2022 sem predlagala razširitev dnevnega reda seje z naslednjimi točkami: točka a1 - predlog za imenovanje člana Sveta Banke Slovenije viceguvernerja; točka b1 - predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije; točka c1 -predlog za imenovanje direktorja Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence; in tretja točka - ugotovitev prenehanja mandata sodnici porotnici Delovnega sodišča v Mariboru.

Ali želi kdo v zvezi z razširitvijo dnevnega reda predstaviti stališče? Ugotavljam, da ne. Torej glasujemo o predlagani razrešitvi dnevnega reda z novo a1 točko…

Aha, še eno pooblastilo pred tem: poslanka Nataša Sukič nadomešča poslanca dr. Mateja Tašner Vatovca.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z a1 točko. Glasujemo. Navzočih je 16 poslank in poslancev, za je glasovalo 16, nihče proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o razširitvi dnevnega reda z novo b1 točko. Glasujemo. Navzočih je 16 poslank in poslancev, za je glasovalo 16, nihče proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet. Glasujemo še o razširitvi z novo c1 točko. Glasujemo. Navzočih je 16 poslank in poslancev, za je glasovalo 16, nihče proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Zdaj pa glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 3. točko. Glasujemo. Navzočih je 16 poslank in poslancev, za je glasovalo 16, nihče proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, ker vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona; če jih nameravate navajati ali v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, da bomo sejo zaprli za javnost.

Prehajamo na a1 TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANA SVETA BANKE SLOVENIJE, VICEGUVERNERJA, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike.

Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistemu Udis. K tej točki dnevnega reda pa sem vabila Urad predsednika republike, seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika republike, ki jo lepo pozdravljam.

Državni zbor imenuje viceguvernerje na predlog predsednika republike za obdobje šestih let, pri čemer so lahko potem ponovno imenovani. Državni zbor mora o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslank in poslancev.

28. februarja prihodnje leto izteče mandat viceguvernerju Jožefu Bradešku in je predsednik republike zato opravil postopek za imenovanje novega člana sveta Banke Slovenije viceguvernerja in izmed prijavljenih kandidatov Državnemu zboru v imenovanje predlaga dr. Marka Pahorja. Funkcijo bo nastopil po izteku mandata predhodnikov, upoštevaje 38. člen Zakona o Banki Slovenije, ki določa trimesečni rok od imenovanja za uskladitev statusa z določbami o nezdružljivosti opravljanja funkcij člana Sveta Banke Slovenije.

Predlog predsednika republike je obrazložen, priloženo je tudi pisno soglasje kandidata. Besedo dajem gospe Nataši Kovač za dopolnilno obrazložitev. Izvolite.