Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa tudi tokrat za besedo.

Gospa Mojca Mlinarič je rojena leta 1986. Prav tako za izjemno povprečno oceno 9,05. Poleg tega pa je približno enako visoko nadpovprečno oceno prejela tudi na opravljenem pravniškem državnem izpitu.

Po opravljenem izpitu se je aprila 2014 zaposlila kot strokovna sodelavka na kazenskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer je izdelovala osnutke sodnih odločb, poročala na sejah zunaj obravnavanega senata ter opravljala druga dela po odredbi sodnika. Od leta 2016 do 2017 je bila zaposlena na civilnem oddelku Višjega sodišča v Ljubljani. Od leta 2017 dalje, pa je zaposlena na civilnem oddelku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, od aprila 2019 pa na najzahtevnejšem delovnem mestu pravosodne svetnice.

Tudi ona publicira v pomembnih revijah, predvsem tudi na področju, kar je še posebej dragoceno, sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice.

V dosedanjem 7 letnem delu na sodišču si je pridobila bogate delovne izkušnje. Vpisala je tudi doktorski študij, torej je strokovno zelo angažirana. Rad bi poudaril tudi to, da smo ji zaradi visoke strokovnosti in delovnih izkušenj zaupali tudi sopripravo oziroma pomoč pri pripravi osnutkov v najzahtevnejših zadevah, ki imajo precedenčen pomen tudi za slovensko sodstvo. Naj naštejem samo nekatere: švicarski franki, anonimni novinarski viru, konflikt svobode tiska in varstva osebnostnih pravic, osumljencev oziroma žrtev kaznivega dejanja. Vselej se je izkazala s strokovno prepričljivimi, logičnimi in jezikovno zelo ustreznimi osnutki.

Dodatno razsežnosti izdaja tudi visok nivo znanja angleščine in nemščine, ki ji, kot že rečeno, omogočata uspešno preučevanje tuje sodne prakse in opravljanje primerjalno pravnih analiz, kar je pri delu na Vrhovnem sodišču in predvsem v nadaljnji sodniški karieri, če bo izvoljena, zelo dobrodošlo in koristno.

Člani Sodnega sveta smo prepoznali tudi izjemno dobro poznavanje področja družinskega prava, ker bo, če bo izvoljena, verjetno začela s sojenjem na tem izjemno zahtevnem področju sojenja. Zato jo Sodni svet predlaga zahtevnem področju sojenja. Zato jo Sodni svet predlaga na razpisano sodniško mesto. Hvala lepa.