Govor

Irena Šinko

Spoštovana predsednica, dr. Vida Čadonič Špelič, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Torej, v tem konkretnem primeru gre torej za sklep Sveta EU, ki je pooblastil Evropsko komisijo za sklenitev novega Sporazuma med Evropsko unijo in pa Republiko Sejšeli za dostop do ribiških plovil na, do vodah Mayotta in sicer to je območje, ki je pod jurisdikcijo Evropske unije.

Prejšnji sporazum je potekel maja 2022, maja 2020, po uspešnem zaključenih pogajanjih, ki so že potekala, je 10. 6. bil parafiran nov sporazum, in sicer sporazum za določitev ribolovne možnosti za osem plovil Sejšelov z zaporno plavarico. S tem sporazumom se dejansko krepi strateško partnerstvo s Sejšeli, kar je skladno z zunanjim delovanjem Evropske unije v zvezi z afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami. Sporazum ne prinaša finančnih posledic z vidika Evropske unije, saj je predmet sporazuma dostop ribiških plovil, ki plujejo pod zastavo Sejšelov, do voda, ki pa spadajo pod jurisdikcijo Evropske unije.

Republika Slovenija tak predlog podpira, pri čemer pozdravlja, da novi protokol temelji na načelu trajnostnega upravljanja z viri ter splošnem načelu spoštovanja človekovih pravic.

Hvala.