Govor

Cvetko Zupančič

Predsednica, hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav poslankam, poslancem, ministrici in vsem gostom na današnji seji, dejansko prisotni na današnji seji odbora.

Komisije je včeraj to obravnavala. Časa je bilo zelo malo, vendar pa je bila razprava kar zanimiva. Res, da je bila to včeraj zadnja seja te sestave komisije v Državnem svetu, da je bila že malo šibka morala na sami seji, ampak moram pa reči, da ta zadeva je zanimiva iz treh vidikov bila za nas, glede na to, da komisija čez cel mandat smo nekako bili na stališču, da se je treba enkrat generalno vprašati ali so ta lovišča s posebnim namenom sploh še potrebna. Se pravi ali to, ker to so bila včasih gojitvena lovišča, zdaj teh gojitvenih lovišč ne potrebujem več, glede na to, da je divjadi preveč, in da lovišča s posebnim namenom, kjer pa je ekonomski del šibek, se pravi, srečali smo se v mandatu tudi s tem, da so lovišča imela celo izguba in si se tukaj vprašal po smiselnosti tega, da se vse te lovne površine vrne nazaj lovskim družinam, in da lovskim družinam se podeli koncesijo, in da upravlja s temu. To je bil vseskozi nekako ta vidik. Spomladi smo se srečali pa s tem, da posamezni deli so se razdeljevali in nekako že takrat smo se tudi vprašali po tej smiselnosti, ampak če že to obstoja, je bilo takrat obrazloženo, da je dobro, če se dela čim večje površine, zaradi tega, ker kmetje so največkrat rekli, naj bodo, ampak na državnih gozdovih ne na zasebnih. Se pravi, zdaj če se to v tem smislu povečuje pa združuje, je bil tudi neki vidik, da če že to tako je, naj gre z 12 na 9, govorimo o spremembi spomladi. In pa, da se, kjer je interes lovskih družin, naj se tiste površine vračajo.

Včeraj je bilo pa razložen še en moment pri tem, da pa gre za tukaj v tem lovišču za eno nepremičnino, ki pa seveda je bila v večjem delu predmet tega prenosa. In ker sama lovska družina, ki je upravljala, ki ima svoje lovišče na tem delu, je eno največjih v Sloveniji. Se pravi, s tem je pridobila še dodatne površine, hkrati je pa pridobilo neko premičnino in predvsem zaradi tiste nepremičnine je tudi bil interes v tej smeri. Tako da, mi smo nekako tole podprli. Je pa vprašanje zdaj in diskusija, koliko je pa to smiselno vsake pol leta spreminjati pa nekaj teh, se pravi, meje teh lovišč. Kot sem že prej rekel, za nas ključno bi bilo to, da bi se enkrat skušali zmeniti ali to je ta trenutek še potrebno ali sploh ni potrebno.

Hvala lepa.