Govor

Jerneja Jug Jerše

Hvala lepa.

Spoštovana predsednika odborov, spoštovani veleposlanik, spoštovane poslanke in poslanci, predstavniki Vlade, cenjeni gostje!

Njegovi ekscelenci, veleposlanik Kraljevine Švedske Dagu Harteliusu se zahvaljujem za predstavitev prednostnih nalog švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Kot je veleposlanik že povedal, Švedska predsedovanje prevzema v obdobju, ki je za Evropsko unijo in Evropo ključno. Pomoč Ukrajini pri njeni obrambi pred zločinsko rusko agresijo, zmanjševanje energetske odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv in prilagajanje podnebnim spremembam s pospešitvijo prehoda v vzdržno, konkurenčno in zeleno gospodarstvo bodo močno zaznamovali prihodnje mesece.

Švedska si je zadala štiri prednostne naloge. Kot prvič, Švedska je varnost in enotnost EU postavila za prvo prednostno nalogo. Zdaj mineva skoraj leto dni od začetka grozljivega ruskega napada na Ukrajino, vendar Ukrajinci se borijo z enakim žarom kot prvi dan. V njihovem boju jih bomo podpirali tako dolgo kolikor bo to potrebno. Evropska enotnost in odločnost je pri tem ključnega pomena. Verjamem, da bo Evropska unija v času švedskega predsedovanja še naprej povečevala pritisk na Rusijo in njeno gospodarstvo ter še naprej neomajno podpirale Ukrajino. Ta teden je unija Ukrajini nakazala prvo tranšo paketa pomoči v vrednosti 3 milijard evrov. Celoten paket je težak 18 milijard evrov. Gre za največji paket makro finančne pomoči, ki ga je Evropska unija kadarkoli zagotovila partnerski državi. Še januarja bo začela delovati tudi mednarodna donatorska platforma, ki bo namenjena usklajevanju različnih oblik za pomoč in obnovo Ukrajine.

Drugič. Dobra novica je tudi, da je švedsko predsedstvo kot svojo drugo prednostno nalogo postavilo krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva in enotnega trga, seveda v kontekstu zelenega prehoda. Veleposlanik je tudi to že omenil, da enotni trg EU praznuje 30 let. Podjetjem v Evropski uniji, tako malim kot velikim, omogoča dostop do 450 milijonov potrošnikov. Vsi lahko izdelke kupujemo in prodajamo po celotni Uniji, tako fizično kot na spletu. V svetovnem merilu pa je enotni trg edinstvena zgodba o uspehu. Evropska komisija bo podprla prizadevanja švedskega predsedstva za nadaljnji razvoj in učinkovito delovanje notranjega trga, saj je ta temelj konkurenčnosti evropskega gospodarstva ter državljanom in podjetjem ponuja mnogo oprijemljivih koristi. Samo zeleno gospodarstvo bo konkurenčno gospodarstvo, zato z Next Generation EU našim 800 milijard evrov vrednim naložbenim načrtom, s skladom za pravični prehod in drugimi instrumenti pospešujemo vlaganja v čisto tehnologijo v vseh sektorjih gospodarstva. Čista tehnologija je zdaj najhitreje rastoči naložbeni sektor v Evropi. Samo med letoma 2020 in 2021 se je njen obseg podvojil. Evropa je danes vodilna na področju razvoja in uporabe čistih tehnologij. Vsi pa vemo, da se konkurenca na tem področju povečuje. To je zelo dobro za uresničevanje globalnih podnebnih ciljev, vendar moramo pri tem zagotoviti enake konkurenčne pogoje za vse, v nasprotnem primeru bi lahko bili evropska konkurenčnost in naložbe v Evropi ogrožene. Trenutno intenzivno sodelujemo z Združenimi državami, da bi zmanjšali negativne stranske učinke njihovega zakona o zmanjševanju inflacije na Evropo. Soočamo se tudi z nelojalno konkurenco iz Kitajske, ki namenja ogromne subvencije za proizvodnjo vetrnih turbin in sončnih kolektorjev, zato želimo skupaj s švedskim predsedstvom podjetja v Evropi prepričati, da smo odločeni ohraniti in povečati gospodarsko privlačnost Evrope.

Tretjič. Evropska komisija pozdravlja napoved švedskega predsedstva, da se bo posvetilo zelenemu in energetskemu prehodu kot svoji tretji prioriteti. Brez dvoma smo bili pred vojno preveč odvisni od ruskih fosilnih goriv. Rusija je to izkoristila in energijo uporabila kot orožje, vendar smo obvladali to energetsko krizo brez primere. Diverzifikacija nam je pomagala nadomestiti ruske energente, tako da nismo imeli izpadov električne energije. Cene plina so danes nižje, kot so bile pred ruskim napadom na Ukrajino. Od avgusta lani so cene na terminskih trgih padle za več kot 80 %. Naša skladišča plina so napolnjena v 83 %, kar je za ta letni čas izjemno. Ob tem smo tudi lanske napovedi za uporabo obnovljivih virov energije presegli za dvakrat. Tudi pri varčevanju za energijo smo uspešni. Do danes smo porabo zmanjšali za 20 %. Zmanjšanje porabe energije in povečanje deleža obnovljivih virov sta seveda pomembna koraka na poti k uresničitvi evropskega zelenega dogovora. Z njim želi Evropska unija doseči podnebno nevtralnost do leta 2050. Evropska komisija je torej predlagala vrsto ukrepov, ki jih je treba sprejeti za to pospešitev tega prehoda in zelo nas veseli, da se namerava švedsko predsedstvo posvetiti uresničevanju ciljev in zavez za zmanjšanje izpustov, ki so določeni v zakonodajnem svežnju pripravljeni na 55.

In še četrtič. Spoštovanje človekovega dostojanstva, enakopravnost, človekove pravice, vse to so temelji Evropske unije in tu bo naša Unija obstala ali padla. Predolgo smo mnogi demokracijo in pravno državo jemali za samoumevno. Danes jasno vidimo, boriti se moramo za naše demokracije vsak dan, zaščititi jih moramo pred zunanjimi grožnjami, s katerimi se soočajo in pred procesi, ki jih razjedajo od znotraj. Evropska komisija zato močno podpira zavezo švedskega predsedstva, da bo v demokracijo in vladavino prava postavila v središče svojega delovanja na čelu EU.

Za konec Evropska komisija z zadovoljstvom ugotavlja, da se prednostne naloge švedskega predsedovanja povsem ujemajo z našimi aktivnostmi in da bo Švedska nadaljevala obravnavo zakonodajnih predlogov, katerih cilj je narediti Evropo bolj zeleno, varnejšo in svobodnejšo. In pri teh prizadevanjih lahko računate na zavezanost Evropske komisije.

Želim vam odlično predsedovanje in se veselim sodelovanja v prihodnjih mesecih. Hvala lepa.