Govor

Hvala, kolega Baković.

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, cenjeni gostje!

Začenjamo torej 26. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Naj na začetku povem, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo torej kolega Lenarta Žavbija, našega podpredsednika danes se zamenjuje kolega Dušan Stojanovič, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji tega odbora.

Naj na začetku tudi sam pozdravim vse povabljene, ki ste danes z nami, še posebej torej Njegovo ekscelenco, gospoda Daga Harteliusa, veleposlanika Kraljevine Švedske, torej države članice, ki trenutno od 1. januarja predseduje Svetu Evropske unije ter našo predstavnico dr. Jernejo Jug Jerše, torej vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Oba srčno dobrodošla na današnji seji obeh odborov.

Sedaj prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli torej dnevni red seje odborov. Ker v poslovniškem roku s predsednikom Odbora za zunanjo politiko nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen torej takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem te seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSTAVITVE KRALJEVINE ŠVEDSKE SVETU EVROPSKE UNIJE, TOREJ V ČASU OD 1. JANUARJA DO 30. JUNIJA 2023.

Prednostne naloge švedskega predsedstva so objavljene na spletni strani švedskega predsedstva v Svetu Evropske unije. Povezava nanje vam je bila posredovana na sklicu torej današnje seje.

Najprej pa seveda dajem besedo Njegovi ekscelenci, gospodu Dagu Harteliusu, veleposlaniku Kraljevine Švedske v Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge oziroma program švedskega predsedstva svetu za prvo polovico letošnjega leta.