Govor

Lep pozdrav vsem skupaj! Začenjam 8. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Danes bomo imeli kar veliko dela, po tej seji imamo petnajst minut pavze in potem še eno izredno sejo, tako da bomo dolgo skupaj nekateri.

Torej, lepo pozdravljeni! Imamo dve pooblastili, poslanca gospoda Branka Grimsa nadomešča poslanec Andrej Hoivik in poslanko Sandro Gazinkovski nadomešča poslanka Lucija Tacer. 27. januarja 2023 ste bili z dopisom obveščeni, da se bo dnevni red današnje seje odbora razširil z B1 točko dnevnega reda, to je z obravnavo zadeve EU. O tej širitvi v skladu s 154. členom Poslovnika Državnega zbora ni glasovanja.

25. 1. 2023 sem podala predlog za širitev dnevnega reda s točko A1, in sicer gre za obravnavo pobude Inženirske zbornice Slovenije za začetek postopka za oceno ustavnosti 28., 29. in 32. člena Zakona o Državnem svetu. Prehajamo na obravnavo in odločanje o tem predlogu za širitev seje. Na podlagi smiselne uporabe Poslovnika razprava o predlogu za širitev dnevnega reda ni mogoča, lahko pa o tem predlogu sporočijo stališča predlagatelj predloga, predstavniki predlagatelja predloga akta, predstavniki poslanskih skupin in Vlada kot predlagateljica. Menim, da ni posebne potrebe, da obrazložim predlog, zato dajem kar besedo predstavniku Vlade glede tega predloga za širitev. (Ne želi.) Želijo predstavniki poslanskih skupin besedo o predlogu širitve? (Ne.) Zaključujem razpravo in gremo kar na odločanje.

Odločamo o predlogu za širitev s točko dnevnega reda A1. Glasujemo. Navzočih je 12 članic in članov, za je glasovalo 12, nihče proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda z navedenima točkama.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA – POBUDA INŽENIRSKE ZBORNICE SLOVENIJE ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI 28., 29. IN 32. ČLENA ZAKONA O DRŽAVNEM SVETU, ki jo bomo obravnavali na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Zakonodajnopravna služba in Ministrstvo za javno upravo. Besedo dajem Zakonodajno-pravni službi, gospodu Galu Gračaninu.