Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni. Pričenjam 3. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Lepo pozdravljam vse članice in člane te komisije. Nismo še v polni zasedbi, ampak verjamem, da se nam bodo v nadaljevanju člani komisije pridružili. Lepo pozdravljam, še posebej pa vse vabljene na današnjo zelo pomembno sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospa Tamara Vonta in gospa Nataša Sukič. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo namesto gospoda Dejana Kaloha je z nami gospod Andrej Kosi, ki ga še ni, ampak verjetno se bo pridružil. Drugih nadomestil oziroma opravičil zaenkrat nimam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Posebno poročilo Varuha človekovih pravic, Dostopnost centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Kot že rečeno, bomo obravnavali Posebno poročilo Varuha človekovih pravic. Mislim, da gre za zelo pomembno tematiko glede dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide. Zagotovo bo varuh v nadaljevanju lahko predstavil kakšni so njegovi izsledki iz analize, ki jo je delal. Se boste pa spomnili, da smo o podobnih težavah govorili tudi na Odboru za delo, kjer smo govorili pa o Poročilu zagovornika načela enakosti, to poročilo pa je bilo vezano na dostopnost srednjih šol za gibalno ovirane, to je bilo tudi posebno poročilo, tako da, očitno v primeru invalidov zagotovo te stvari niso dovolj urejene, ampak to bomo slišali lahko tudi več v nadaljevanju.

Na sejo sem vabila gospoda Petra Svetino, Varuha človekovih pravic, Državni svet Republike Slovenije, gospod Dane Kastelic je z nami, Vlado Republike Slovenije in sicer pristojna ministrstva: Ministrstvo za delo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje; ti so se nam opravičili, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za javno upravo, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, Skupnost centrov za socialno delo, Skupnost socialnih zavodov Slovenije ter Zagovornika načela enakosti, dodatno pa smo vabili še Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, z nami je predsednik gospod Matej Žnuderl, ki ga tudi lepo pozdravljam. S strani vabljenih so se torej opravičili Ministrstvo za zdravje.

Za to sejo ste prejeli naslednje gradivo: Posebno poročilo z dne 5. 12. 2022, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, tudi, prejeli ste tudi mnenje Vlade in sicer z dne 12. januar, 2023, prav tako je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in potem ste prejeli članice in člani še delovno gradivo in sicer osnutek Predloga priporočila z dne 18. januar 2023, ki je objavljeno v sistemu Udis in ste ga torej članice in člani komisije tudi prejeli. Po sklicu seje pa ste prejeli še mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, k posebnemu poročilu Varuha človekovih pravic. To je objavljeno na e-klopi.

In, sedaj pričenjamo torej z obravnavo te točke dnevnega reda in najprej dajem besedo Varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini, da poda dopolnilno obrazložitev k temu pomembnemu posebnemu poročilu.

Izvolite.