Govor

mag. Franc Props

Hvala lepa, predsednica. Lepo pozdravljeni vsi.

Prej sem pač že na začetku želel v širši tej razpravi pri 1. členu nekatere stvari povedati, pa ste pač, bom rekel, zadevo hitro odpeljala, tako da bom zdaj izkoristil priložnost skozi to obrazložitev glasu.

Mislim, da ta novela zakona v bistvu pokriva to, kar se pač pričakuje od Slovenije, da uskladimo dejansko stanje z ukrepi skupne kmetijske politike. Se mi zdi pa pomembno, da tukaj naslavljamo tudi tri sklope, ki so vezani predvsem na prvem delu na odpravljanje teh administrativnih ovir, predvsem pri tem posebni ureditvi upravnega postopka, kjer nekako olajšujemo oddajanje teh, bom rekel, zahtevkov, ki jih ti kmetje oziroma kmetijska gospodarstva dajejo in pa tudi to pridobivanje podatkov samodejno iz določenih evidenc ter se mi zdi tudi dosti pomembno, da bomo s povezovanjem teh informacij o prostoru lahko prišli do potrebnih podatkov o tem, kako se površine, ki so namenjene prvenstveno obdelavi in pridelavi hrane in krme v resnici, kakšno je njihovo stanje v prostoru, ker bomo pač lahko tudi videli, kakšno je zaraščanje in vse ostalo. Ta podlaga, ki bo omogočala uporabo aplikacije Sopotnik, pa mislim, da je tudi zelo pomembna zato, ker nam omogoča, da vsak sam preveri, tisti, ki ima kmetijske površine, kako so te evidence vzpostavljene in kako se vodijo, tako da lahko pravočasno ukrepa.

Druga stvar, ki pa se mi zdi tudi pomembna, je pa seveda to vzpostavljanje podlag za hitro ukrepanje v primerih, ko pride prvič pri finančnih teh različnih pomočeh kmetijskim gospodarstvom in takrat, kadar pride do nekih kriznih situacij, ko smo v preteklosti rabili, ne vem, eno leto za to praktično, da smo lahko odreagirali na zahteve teh kmetijskih gospodarstev, ko so se določene nesreče zgodile.

Tako da je tretji del, ki se mi zdi pa tudi pomemben, so pa te podlage, ki bodo omogočale, da se posamezna kmetijska gospodarstva, manjša, lahko združujejo in tudi uveljavljajo stvari skozi, bom rekel, na teh različnih pomočeh na tak način, da bodo lahko skupaj nastopala.

Toliko mogoče. Hvala lepa.