Govor

David Klobasa

Hvala za besedo.

Kot rečeno, na podlagi drugega odstavka 56. člena Zakona o Državnem svetu je Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve na prvi izredni seji sprejela naslednje mnenje k predlogu stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta, Sveta o določitvi ukrepov za visoko raven interoperabilnosti javnega sektorja v Uniji. In sicer Komisija je pozdravila ukrepe, ki so usmerjeni k preobrazbi javnih uprav in bodo prispevali k okrepitvi njihove interoperabilnosti.

Izrazila je podporo ciljem, ki jih zasleduje predlagana uredba in razumevanje, da je visoka raven interoperabilnih digitalnih storitev javnega sektorja bistvena za enotni digitalni trg. Izpostavljena je bila opredelitev pojma humano centrični pristop, ki naj bi zagotovil ustrezen pristop Evropske unije k interoperabilnosti od oblikovanja politike do njenega izvajanja. Pojasnjeno je bilo, da se s tem predlogom postavlja v ospredje človek, kar naj bi zagotovilo visoko raven interoperabilnosti javnega sektorja v korist državljanov in gospodarskih subjektov. Izražena je bila skrb, da bodo predlagane aktivnosti in ukrepi, ki naj bi okrepili interoperabilnost javnega sektorja vplivali na pretirano povečanje administrativnih obremenitev v državi, predvsem pa čezmejni interoperabilnosti javnega sektorja.

Komisija pričakuje, da bo čezmejna interoperabilnost javnega sektorja za ustrezno vzpostavitvijo povezav infrastrukture za digitalne storitve prinesla pričakovane učinke ter državljanom in gospodarskim subjektom olajšala dostop do javnih storitev. Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve je soglasno sprejela mnenje, da podpira predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi ukrepov za visoko raven interoperabilnosti javnega sektorja v Uniji.

Najlepša hvala.