Govor

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni vsi!

Krščanski demokrati smo vas pravočasno opozarjali, da reorganizacija Vlade ni tako lahko delo, kot so si morda predstavljali tisti, ki so si v koalicijski pogodbi izborili ministrska mesta ali pa službe v njihovih kabinetih. Takrat smo vas tudi opozorili, da bodo javni uslužbenci, namesto da bi se ukvarjali z vsebinami, bolj razmišljali o svojih novih šefih in o pisarnah. S tem zakonom, ki ga danes sprejemate, jim šele sedaj, devet mesecev po začetku delovanja Vlade pravzaprav določate delovna področja. Istočasno pa tudi vi iz koalicije govorite, da želite učinkovito javno upravo. Krščanski demokrati smo vas takrat celo predlagali, da odstopite od reforme in začnite delati takoj.

Predlog zakona v skladu z novelo Zakona o vladi ureja namreč delokrog ministrstev in razporeja njihova nova delovna področja. Pri tem pa posega v kar 37 zakonov, kar je presenetilo tudi nas, še bolj pa Zakonodajno-pravno službo, njihovo mnenje je bilo kar težko prebrati. Namreč tako imenovani omnibusi, se pravi zakoni s katerimi posegamo na veliko področjih niso dobri za pravno državo, predvsem jih pa težko izvajajo tako uradniki kot razumejo državljani. Ministrstva morajo biti namreč zasnovana tako, da delujejo dobro in učinkovito. Izkazalo se je, kljub temu, da smo vsi vedeli, da se bo slej ko prej nova vlada skonstituirala v želeni sestavi, da so številna področja še neurejena in še ne vejo, v kateri resor sodijo, kot je zapisala tudi Zakonodajno-pravna služba.

V Novi Sloveniji pa pozdravljamo, da se s tem zakonom prenesejo določena dela iz upravnih enot, ki so bolj obremenjene, na upravne enote, ki so trenutno manj obremenjene in s tem se ponudi državljankam in državljanom hitrejši servis. Še vedno pa s tem seveda ne rešujemo problema manj kadrov in ko slišimo v zadnjem času nizkih plač.

V Poslanski skupini Nove Slovenije bi si želeli, da bi bil ta izvedbeni zakon o Vladi pripravljen veliko bolj natančno in bolj transparentno. Ne vidimo tudi opravičljivih razlogov zakaj je bil torej vložen po nujnem postopku. Zaradi tega ga v Poslanski skupini Nove Slovenije ne moremo podpreti. Ker pa vemo, da bo zakon danes sprejet, si želimo, da bi uradniki, ki bodo izvajali ta zakon, imeli veliko sreče pri svojem delu, da bi bili modri in da bi bili učinkoviti.

Hvala lepa.