Govor

Hvala lepa za besedo, predsednik. Lep pozdrav gostom iz ministrstva, gospodu sekretarju, ki je na nek način tudi predstavil ta kibernetski vdor in pa seveda ukrepe, ki naj bi se v prihodnosti nekako začeli tudi odražati v tem, da bomo bolj varni.

Poglejte, vsem nam je verjetno jasno, da so ti kibernetski napadi nekako pri nas bili še zelo redki proti drugje, tako da tega bo v prihodnosti gotovo še več. Prav je, da se do problema nekako opredelimo seveda in gremo po strokovnosti in po sodobnosti samega / nerazumljivo/ nekako na višjo stopnjo. Tako da glede tega, kar smo slišali tudi kot zagovor ali pa kot vzrok za problem tega samega napada, kibernetskega vdora, da je bilo krivo prejšnje vodstvo. Verjemite mi, tudi temu vodstvu se zna zgoditi pa ne glede na to kakšen bo ta sistem, sodoben, čisto posodobljen, bom rekel, nov ali kako drugače.

Glede samega revizijskega poročila moram reči, da pač je res vredno nekako okaranja, da ni bilo porabljenih sredstev, ki so pač bile na razpolago. Potem pa glede samega inšpekcijskega pregleda, bom rekel, da od ne vem, dvajsetih strani zapisnika, potem predvideni okoli, ne vem, deset strani še ukrepov in pa nekako priporočil kaj vse je še za postoriti. Jaz upam, da nam vsem skupaj z dobro voljo uspe, nekako, moram reči, sedaj navajanje, ne vem, podcenjevalnega odnosa, prejšnjega vodstva in tako naprej, tole zdaj ni toliko relevantno. Relevantno je, kako bomo s stvarmi šli naprej. Sami sklepi so nekako, bom rekel, ki jih je podala koalicija, samoumevni. Bi pa rekel, da v prihodnosti nekako Ministrstvo za obrambo tudi naj naslavlja tole področje z dobrimi strokovnjaki seveda kibernetske varnosti, in potem s temi strokovnjaki, in pa sodobnim IKS in pa seveda, nekako tudi varnostnim sistemom za reševanje ali pa preprečevanje vdorov bomo mogoče na boljši poti, kot je to bilo doslej.

Hvala lepa.