Govor

Hvala za besedo.

Zahvaljujem se predvsem najprej za pač predstavljeno revizijsko poročilo. Ob branju tega poročila sem bila res šokirana. Na vsaki strani se sem brala ob pač nepravilnostih, anomalij. Po domače se mi je nekako zdelo, da pač sistem civilne zaščite je bil res v nekem razsulu, tako je pač bilo napisano v tem revizijskem poročilu oziroma delo odgovornih je bilo kar neodgovorno. Zdi se mi, da je bila pač Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dolgo zelo ranljiva, kar je v takšnih situacijah ali pa v taki instituciji se pa še posebej ne bi smela zgoditi. Da ne bom brala vsega tega, kar ste že našteli, nekaj jih mogoče vseeno bom omenila.

Enote, ki obstajajo le na papirju, to se mi je zdelo tudi malo tako, da ne govorim o vseh ostalih. Potem vodja, ki članov svojih enot sploh ne pozna. Določeni, neusposobljeni zaposleni, potem to, ko ste že omenili, ti razni projekti, ki so se iz vsakega leta v leto samo prenašali. Upravljanje teh dostopnih pravic ni bilo formalno urejeno, torej, ni se vedelo kdo ima kakšne pravice, te razne platforme kot so ste že omenili, številka 112, uporabo protokola / nerazumljivo/ tudi mislim, da je bilo omenjeno. To so bile ali niso bile zakonsko zaključene ali pa pač v nekem testnem obdobju, čeprav je bilo rečeno, da so zaključene. Potem, kaj sem še našla? Da ni bilo ustreznega mehanizma nadzora nad pogodbami o vzdrževanju informacijskih sistemov. Ni bilo izdelane analize obvladovanja tveganj za oceno sprejemljive ravni tveganj. Ni določenih ukrepov, postopkov in odgovornosti za obnovitve in ponovno vzpostavitev ključnih sistemov v primeru hujšega incidenta, to sicer… Potem, ni načrta za odzivanje na incidente s protokolom obveščanja nacionalnega centra. Mene zdaj zanima, če se sploh ve, koliko znaša trenutno ocenjena škoda recimo takega napada? Sicer sem nekje zasledila, da naj ne bi bila toliko velika, ampak zanima me koliko je to sploh možno realno oceniti, glede

na to, da še vse podatke in vse te platforme niste niti pridobili nazaj, če je to možno vsaj približno povedati, da vemo o kakšni vsoti se pogovarjamo? Poleg Ministrstva za obrambo ste rekli, da je že bil nek kibernetski napad, mogoče veste, če se je še kje policija kaj takega, če se je mogoče dogajalo? Pa še eno zadevo sem zasledila, da se je po lanskem tem pregledu, da je prejšnjemu direktorju bila izdana položnica. Kaj to točno pomeni njemu direktno ali upravi in kakšen je znesek? To sem nekje zasledila, sedaj ne vem ali je to res ali je pač to samo bilo zapisano.

Hvala lepa.