Govor

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj.

Pozdravljen, kandidat za novega ministra. Minister vaše stranke, gospod Luka Mesec, torej sedanji minister za delo, je sredi septembra za STA podal izjavo, da ministrstva za solidarno prihodnost ne bo in da se bo torej področje, ki naj bi jih sedaj urejalo vaše ministrstvo, preneslo na že delujoče Ministrstvo za delo. Zdaj z vaše strani me zanima, zakaj je sledila sprememba in torej sedaj ustanavljate to novo ministrstvo pod vašim vodstvom, čeprav je minister za delo javno zatrjeval, da se lahko celotna vsebina, ki jo bo sedaj izvajalo vaše ministrstvo, uspešno izvaja pod že obstoječim ministrstvom. Namreč v koaliciji ste pred izvedbo referendumov državljanom zagotavljali, da nova ministrstva ne bodo stala nič, sledil je novoletni preobrat, namreč v Delu smo lahko po novem zasledili, da reorganizacija oziroma prenova Vlade zahteva tudi rebalans proračuna, zato moje vprašanje, ali držijo navedbe medijev, da bo zaradi novih ministrstev, torej tudi vašega, potrebno izvesti rebalans proračuna, saj trenutna sredstva, ki so namenjena za delovanje tega področja, ne zadoščajo. Koliko bo torej davkoplačevalce dodatno stalo ustanovitev in delovanje vašega ministrstva? Zanima me, kje bo vaše ministrstvo za solidarno prihodnost imelo prostore, namreč ali gre za sklenitev najema novih prostorov in koliko bodo znašali stroški v tem primeru. Koliko zaposlenih bo štelo vaše ministrstvo in od kod boste pridobili kader, torej ali gre samo za prerazporeditve ali so predvidene nove zaposlitve? Če so predvidene nove zaposlitve, me zanima koliko. Glede na trenutno vaše delovanje sicer, kar je razvidno iz javno dostopnih podatkov, namreč med drugim ni razvidno, da bi do sedaj delovali na področju s takšno vsebino, govorim čisto iz strokovnega vidika, s katero se boste sedaj kot minister srečevali, razen seveda teh sedem mesecev, ko ste bili državni sekretar na Ministrstvu za delo. Zato me zanima, kakšne konkretne kompetence za prevzem tega ministrstva nam lahko pokažete. In še zadnje iz tega sklopa. Glede na to, da ste tik pred zadnjimi državnozborskimi volitvami vstopili kot ustanovitelj Inštituta 8. marec, me zanima, kako boste kot minister lahko delovali nepristransko, brez konfliktov interesov v tistih zadevah, ki se bodo pokrivale z delovanjem tega inštituta. Namreč vemo, da aktivizacija in samo delovanje inštituta je največkrat povezana prav s temami, s katerimi se bomo srečevali na vašem ministrstvu.

Zdaj, če pa grem konkretno na vsebino še področja delovanja, bi najprej začela z dolgotrajno oskrbo. Namreč tukaj bi podala svoje mnenje, da dolgotrajna oskrba je bila pod prejšnjo Vlado uspešno urejena in to s sprejemom sistemskega zakona, kateremu vsebine pa žal v vaši Vladi niste želeli slediti. Namreč decembra 2021 smo pod prejšnjo Vlado po dvajsetih letih pričakovanj končno dočakali sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi. Zdaj s strani nasprotnikov sprejetega zakona so se javnosti sicer pavšalno ves čas ponavljale izjave, da Zakon o dolgotrajni oskrbi v praksi ni izvedljiv. Zdaj kot prvo bi želela povedati, da dejansko noben zakon o novem sistemu socialne varnosti ni in ne bo izvedljiv, saj ga pristojni organi niso pripravljeni izvajati. Tudi vaš ne bo, v kolikor ga ne bodo pripravljeni izvajati. Zdaj, na tiste pomanjkljivosti, ki ste jih v predstavitvi omenili, bi želela tudi opozoriti, da ste imeli dovolj časa, da bi jih lahko v okviru ministrstva tudi odpravili s spremembami zakona. Zdaj glede na to, da se torej izvajanje dolgotrajne oskrbe sedaj prenaša na vaše ministrstvo, pa me zanima, da nam, oziroma bi želela, da nam predstavite predvideno časovnico za sprejem novega Zakona o dolgotrajni oskrbi oziroma me zanima tudi ali boste pripravili povsem nov Zakon o dolgotrajni oskrbi ali imate v mislih popravke obstoječega in v kateri smeri ter kdaj bo zakon za uporabnike po vaši predvideni časovnici dejansko zaživel? Zanima me tudi, kaj boste do takrat, torej do vzpostavitve veljave novega zakona oziroma novele storili, da se bodo skrajšale čakalne vrste v domovih za starostnike? In, kako boste ljudem zagotovili oziroma izboljšali delovanje pomoči na domu in dnevnega varstva? Zdaj poleg institucionalnih oblik izvajanja dolgotrajne oskrbe poznamo tudi nekatere zelo uspešne deinstitucionalne oblike, ki starostnikom omogočajo, da čim dlje časa preživijo v svojem domačem okolju. Žal pa moram reči, da se trenutno dogaja, da za izvajanje te pomoči ni zagotovljenih finančnih virov s strani države. To sem že tudi večkrat omenila. Zdaj lahko se navežem na konkreten projekt, da ne bom govorila samo pavšalno, in sicer eden takih je tudi projekt Dom doma, za katerega so se na Ministrstvu za delo, ki je do sedaj pokrivalo to področje, že oglasile občine, ki gasijo požar in trenutno finančna sredstva pokrivajo iz svojih proračunov. Torej, da starostniki ne bi od danes zjutraj ostali brez dolgotrajne oskrbe. V tem okviru me zanima ali in če kdaj bo vaše ministrstvo po pristopilo k reševanju tega problema? Konkretno, ali boste za te projekte zagotovili finančna sredstva v proračunu? Namreč, gre za obliko izvajanja dolgotrajne oskrbe, ki jo je zagotavlja, ki jo bi morala zagotavljati država in je bila doslej pokrita iz sredstev Evropske unije, natančno iz Evropskega socialnega sklada, prav tako se pa na ta način, lahko rečemo, tudi zmanjšuje pritisk na domove za starejše, ki je v tej situaciji enormen.

Zdaj glede samega financiranja dolgotrajne oskrbe, sicer se v javnosti s strani obstoječe koalicije ves čas ponavlja očitek, da prejšnji zakon tega ni uredil. Seveda to ni res, 48. člen veljavnega zakona govori o virih financiranja. V predhodnih določbah so opredeljeni tudi deleži. In še to, Vlada Janeza Janše je sredstva iz proračuna tudi zagotovila, potem pa jih je vaša vlada prerazporedila za druge namene, predvsem za migracije. Zdaj glede tega me zanima, na kakšen način konkretno predvidevate pridobiti potreben denar za izvajanje dolgotrajne oskrbe? Ali in kakšni prispevki torej čakajo naše državljane za izvajanje dolgotrajne oskrbe, ki jih mislite vpeljati? In kdaj, torej časovni okvir, ali gre to za v obliki prispevne stopnje ali v pavšalnem znesku? Kdaj glede na časovnico sprejema zakona bo torej potrebno te prispevke pričeti plačevati? In, na kakšen način ter v kakšni višini?

Zdaj glede institucionalnega varstva, domovi za starejše, tukaj moram opozoriti na en apel Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki že dlje časa opozarja predvsem na kadrovsko stisko, ki se pojavlja v domovih za starejše. Namreč, decembra preteklega leta so tudi javnost opozorili in zapisali, da bodo morali številni domovi zaradi pomanjkanja kadra celo zmanjšati namestitvene zmogljivosti in če se stanje ne bo izboljšalo, bodo prisiljeni omejiti ali povsem zaustaviti sprejem novih stanovalcev. Glede na to pa prosijo Vlado oziroma pristojno ministrstvo za čimprejšnje ukrepanje. Zdaj, glede na to, da je dolgotrajna oskrba, gre torej pod vaš resor, me zanima kaj in kdaj boste v okviru tega storili? In, ali boste sledili pozivom oziroma predlaganim ukrepom Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, in sicer, ali se bodo ustrezno ovrednotila delovna mesta v socialnih socialno varstvenih zavodih? Če da, kdaj? Ali boste posodabljali kadrovske normative za izvajanje zdravstvene nege in rehabilitacije? Na to se opozarja že dlje časa. Če da, kdaj? In pa, ali boste in kdaj poenostavili tudi zaposlovanje delavcev in znižali zahtevno stopnjo znanja slovenskega jezika? Torej, ali boste zaposlovali tudi delavce iz drugih držav za odpravljanje pomanjkljivosti kadra? In pa tukaj skupnost zavodov predlaga tudi odpravo starosti in časovne omejitve pri javnih delavcih, da bi tudi na ta način reševali kadrovsko stisko, me zanima, ali ste temu naklonjeni? Ali boste temu sledili in kdaj? In to je iz sklopa dolgotrajne oskrbe z moje strani vse.

Bi se pa še malce dotaknila stanovanjske politike. Tu ste omenili gradnjo javnih najemnih stanovanj. Zanimajo me finančni viri za izvedbo, na kakšen način boste to izvajali, da se ta stanovanja ne bodo gradila zgolj v Ljubljani, torej, da ne bo prišlo do centralizacije, na kakšen način boste to torej teritorialno pokrili.

Zanima me, glede na dolgotrajnost pridobivanja postopkov gradbenih dovoljenj, kako boste reševali birokratsko zagato na tem področju, ali so predvidene celo kakšne spremembe zakonodaje za to. Ali imate že zagotovljena kakšna zemljišča? Namreč, moram reči, da ste napovedali celo izgradnjo tisoč stanovanj v tem letu, pa v naslednjem 2 tisoč, to so kar, bom rekla, velike napovedi. Zato me zanima, kako daleč je stanje in kdaj lahko državljani časovno resnično pričakujejo ta prva stanovanja in po kakšnih prioritetah se bodo dodeljevala. Torej, na kakšen način boste ta javna stanovanja potem tudi dodeljevali.

Omenili ste ustanovitev direktoratov, tako za stanovanjsko kot za ekonomsko demokracijo. Tu me zanima, koliko kadra je predvideno za en in drug direktorat, ali ga boste na novo zaposlovali.

In pa glede ekonomske demokracije, kdaj časovno je predviden Predlog zakona o udeležbi zaposlenih v lastništvu, da ga bomo lahko dobili tudi v Državni zbor v obravnavo.

Hvala.