Govor

Kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni.

Začenjam 12. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani oziroma članice odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Bojan Čebela namesto poslanca Dejana Premika in poslanka Andreja Živic namesto poslanke Alme Intihar.

Na sejo odbora sem k 1. točki vabil kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca.

Vse prisotne prav lepo pozdravljam, še posebej pa lepo pozdravljam kandidata za ministra za solidarno prihodnost, to je gospod Simon Maljevac.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora z eno, 1. točko, predstavitev Simona Maljevca, kandidata za ministra za solidarno prihodnost. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV SIMONA MALJEVCA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA SOLIDARNO PRIHODNOST.

Uvodno pojasnilo. Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, je predsednici Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič, na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave in 229. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije. Predsednica Državnega zbora je Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide poslala predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za solidarno prihodnost imenuje Simona Maljevca.

V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem tako sklical današnjo sejo, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat in odgovarjal na vprašanja članic in članov odbora. Odbor mora po opravljeni predstavitvi predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata. Uvodni predstavitvi kandidata bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatov in seveda njegovi odgovori.-

Še pojasnilo. Vprašanja članic in članov odbora se lahko nanašajo na delovno področje Ministrstva za solidarno prihodnost. V skladu z Zakonom o Vladi je to področje tudi zelo jasno določeno.

Simon Maljevac, kandidat za ministra, na tej točki vam predajam besedo.

Izvolite, beseda je vaša.