Govor

Hvala za besedo, podpredsednik.

Spoštovani minister, državna sekretarka!

Ja, najbrž koalicijski poslanci poslušajo danes že tretjič, na koalicijskem vrhu, potem na novinarski konferenci in še zdaj, kar ni nič narobe. Jaz bi kar konkretno se osredotočil na izhodišča, ki ste jih tudi predstavili zdajle ustno in tudi v tem poročilu berem, kar se tiče diplomantov, razmerje, ki pač ni najbolj spodbudno. Dejali ste, da šest let nazaj je bilo teh preko 350, zdaj številka pada. Logičen podatek je, ki ga lahko tudi sami preverite, vpisna mesta. Jaz sem šel sam pogledat, in na to opozarjam že vrsto let, še prej kot študent, predvsem kar se tiče vpisa na medicino. Na primer, še leta 2011-2012, študijsko leto, torej dvanajst let nazaj, je bilo vpisnih mest 220 za medicino in prijav 509, vpisalo se je 223 dijakov, uspešnih dijakov, najbrž veste, da je zahteven študij medicine, tudi sami ste to doštudirali. No, potem pa pridemo v leto 2014-2015, je pa le 150 mest, torej, z 220 je padlo na 150. In prav zaradi tega se pozna ta upad diplomantov. In tudi, kot je minister zdaj za visoko šolstvo dr. Papič na hiringu dejal, večina študentov oziroma dijakov, ki gredo na medicino, doštudirajo. To je v resnici eden izmed programov, ki je res skoraj sto procenten, nekako tako rečemo. In meni se zdi, da je v resnici prva možnost že jutrišnja seja Vlade, kot sem zdajle pogledal, dnevni red je bil objavljen, ko se sprejema točka 2c, si lahko zapišete, ko daje minister Papič predlog za soglasje k programom. In kolikor sem iz medijev razbral, ne nameravate, Vlada ne namerava zvišati razpisnih mest, trenutno je 205, se mi zdi, za medicino. Logično je, da je to tako na hitro težko izvedljivo, ampak naša prejšnja vlada je pa to pokazala, smo v resnici s 160 zvišali na 205, pa sistem deluje. Se mi zdi, na medicini se zdaj že dve leti izvaja program, morda tudi malo v večjih skupinah, ampak vsaj čez deset let bomo imeli zdravnike; če bo to deset družinskih zdravnikov več, pa jih bo deset več. Tako jaz mislim, da je to ena izmed rešitev. Dal bi apel vam, da ko se odloča za financiranje teh študijskih programov, se da več denarja za ta vpisna mesta. Projekt nove medicinske fakultete, kot sem slišal, se pelje, in to je, se mi zdi, prva taka dolgoročna reforma, ki bi lahko rešila marsikateri izziv, ki ste ga danes tudi povedali.

Kar se pa tiče naslednje problematike, digitalizacija. Jaz sem z zanimanjem prebral, tule na eni strani je taka segmentna analiza primarja, tule na strani 104, kjer vidimo, da imamo v teh zavodih, zdravstvenih domovih preko 30 informacijskih rešitev, imamo 2 % Toraks, Liz, d.o.o. 13 %, Kobis, d.o.o., 2 % in tako naprej, ne bom vseh našteval, jih je 30. In se mi zdi, da je to ta prva ključna reforma, kot ste omenili, digitalizacija tako primarja, predvsem pa sekundarja. Sekundar v bolnišnicah, tako kot smo tudi danes na izredni seji že slišali, imamo štuke v UKC, ki so nepovezani, in potem še na papirju nosimo oziroma nosijo zdravniki izvide in tako naprej. Tako bo tu trd oreh, zagotovo se tega zavedate, kajti lobiji ne bodo tiho. Ampak morate biti odločni, kot ste sami tudi prej dejali, hrbtenice vam še niso zlomili, in bom rekel, upam, da vam tudi ne bodo, kot sem sam tudi prej v stališču dejal. Javnost je pomirjena, s tem da je predsednik Vlade prevzel to koordinacijo, to reformo. Osebno, to je moje mnenje, ne stališče stranke, bi bil bolj vesel, če bi vi bili še vedno šef te reforme, kajti vem, da veste, tudi deset let ste nazaj že opozarjali in imeli rešitve. Jaz pa bolj to vidim kot eno politično vmešavanje predsednika Vlade v vaše delo in vam želim, no, da bo res vaša beseda na koncu obveljala, ne pa dr. Golobova.

Dotaknil bi se v tej razpravi še nečesa, in to je predvsem ta časovnica, zdaj v javnosti lepo predstavljena. Jaz bi si morda pri nekaterih zadevah celo malo dlje časa pustil, zaradi tega, ker je vprašanje potem vaše odgovornosti. Tudi ko bomo prišli na tisti presečni datum, ali je to 1. april ali je to konec junija ali je to 1. 1. 2024, no, upam, da bomo res te rešitve imeli.

V Slovenski demokratski stranki, kot je bilo tudi rečeno na današnji izredni seji, bomo dobre predloge vedno podprli. In ta smer, ki ste si jo zadali, ni napačna. Predvsem pozdravljam ta estonski in finski model. Estonija, kar se tiče digitalizacije, je ena izmed najbolj digitaliziranih držav Evropske unije, in se mi zdi, da je to pravi model, pa tudi finski, ki ste ga omenjali, sledi temu. Kjer pa jaz vidim težavo v Sloveniji, je pa ravno to, in sem tudi že izpostavil, to referenčno primerjavo teh cen. Še enkrat, ne morem se znebiti občutka, ko ste prišli na Vlado, ko ste prisegli kot minister, da je bil eden izmed prvih zakonov ta interventni zakon, kjer ste ukinili ta urad. Jaz bi si res želel, da je bil namen iskren, kajti mene nobeden ne bo prepričal, da je direktiva obvezujoča. Direktiva daje cilj in cilj je zagotovo, da Slovenija čim bolj enotno zniža cene medicinskih pripomočkov, se pravi, da smo v povprečju Evropske unije. In noben KPK me ne bo prepričal, da je bilo nekaj v nasprotju z ne vem čim, kajti, tudi slišali smo, na podlagi cene električne energije, da direktiva pravi tako, potem je Vlada našla rešitev po pritisku gospodarstva in zdaj imamo zamejene cene za mikro, mala in srednja podjetja. Tako dajem tu apel na Ministrstvo za zdravje ali pa Ministrstvo za javno upravo, da še enkrat preuči vse možnosti. In se mi zdi, da je to tudi v skladu z direktivo, kar je prejšnja Vlada zapisala v to novelo Zakona o javnem naročanju, ki ste jo potem vi zbrisali. Verjamem pa, no, da niste bili to vi, ampak so bili uradniki na MJU in na MZ, ki želijo ohraniti status quo, kot da se še naprej davkoplačevalski denar namenja za preplačila. Tako tu ponovni apel z naše strani.

Bom zaključil, ker vem, da je bil dan že dolg, pa bi vsi šli radi najbrž domov. Jaz vam res iskreno želim, da vam uspe, res, iskreno si želim. In tudi, tako kot je naša kolegica, se pravi vodja poslanske skupine, gospa Jelka Godec dejala, vedno ste dobrodošli v naši poslanski skupini in vedno ste tudi dobrodošli, če se bo kaj zalomilo pri stranki Levica ali pa Svobodi, ko boste iskali glasove za dobre rešitve, bomo v Slovenski demokratski stranki, če bo rešitev dobra in bo šla v prid slovenskih državljanov, davkoplačevalcev, bomo vseh 27 glasov zagotovo vam dali, tudi če prihajate iz druge politične opcije.

Hvala lepa.