Govor

Dobro jutro vsem skupaj.

Spoštovane kolegice, kolegi, vabljeni na sejo, ostali prisotni.

Pričenjam 15. nujno sejo odbora.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti poslanec Rado Gladek. Na seji kot nadomestni člani oziroma članice pa sodelujejo: dr. Tatjana Grajf namesto Milana Jakopoviča, Andrej Hoivik namesto dr. Anžeta Logarja in pa Zoran Mojškrc namesto Suzane Lep Šimenko.

S sklicem ste prejeli predlagan dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Tako prehajamo na 1. PRVO TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVO DRŽAVNEGA SVETA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI TRETJE ALINEJE 2. TOČKE 26. ČLENA, 12. TOČKE PRVEGA ODSTAVKA 44. ČLENA, 6. TOČKE ČETRTEGA ODSTAVKA 90. ČLENA, PRVEGA ODSTAVKA 111. ČLENA, 118., 122. IN 135.Č ČLENA ZAKONA O DOHODNINI TER DRUGEGA ODSTAVKA 16. ČLENA IN 20. ČLENA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DOHODNINI, TO JE ZDOH-2AA, KI JE BIL OBJAVLJEN V URADNEM LISTU, ŠTEVILKA / NERAZUMLJIVO/ /22, PREDLOG ZA ZAČASNO ZADRŽANJE IZVRŠEVANJA PREDPISA.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 20. 1. 2023, posredovalo zahtevo Državnega sveta Republike Slovenije za oceno ustavnosti in določilo osemdnevni rok za izjavitev Državnega zbora glede predloga za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb. Odboru sta bili v zvezi s predlogom za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavi točke so bili vabljeni Ministrstvo za finance in pa Zakonodajno-pravna služba. Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča z dne 20. 1., mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 26. 1. ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 26. 1. 2024. Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Lenči Arko Fabjana. Ja, izvolite.