Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni in prisotni na današnji seji odbora, pričenjamo 12. nujno sejo odbora Državnega zbora, in sicer ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: dr. Tatjana Greif, ki nadomešča poslanca Miha Kordiša, poslanec Franc Breznik, ki nadomešča poslanko Alenko Jeraj, in poslanka Lucija Tacer, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušić.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. In sicer s sklicem ste 17. januarja 2023 prejeli predlog dnevnega reda, ki zveni:

1. Zahteva skupine poslank in poslancev Državnega zbora za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.

2. Zahteva Zagovornika načela enakosti za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23. in 42. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo ter drugega stavka tretjega odstavka 2. člena in drugega stavka četrtega odstavka 3. člena Zakona o partnerski zvezi

3. Predlog priporočila za takojšnjo reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu.

Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA SKUPINE POSLANK IN POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA ZA OCENO USTAVNOSTI 5. ČLENA V ZVEZI S 6., 8., 12., 22., 23. IN 42. ČLENOM ZAKONA O ZDRAVLJENJU NEPLODNOSTI IN POSTOPKIH OPLODITVE Z BIOMEDICINSKO POMOČJO.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora ste prejeli zahtevo, številk, zahtevo za sklic dne 20. 10. 2022, mnenje Vlade z dne 15. december 2022 ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. januar 2023.

K 1. in 2. točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavniki Vlade, Zakonodajno-pravne službe in Ministrstva za zdravje.

Ker sta 1. in 2. točka dnevnega reda povezani, predlagam, da opravimo predstavitev in razpravo o obeh točkah skupaj, glasovali pa bomo o vsaki točki posebej.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Barbari Gerečnik.

Izvolite.