Govor

Hvala lepa, predsednica za besedo.

Spoštovani minister, kolegice in kolegi!

Ureditev ter prenova zdravstvenega sistema je bila kamen spotike ter nepremagljiva ovira vseh dosedanjih vladnih koalicij, zdravstvene reforme in celovite prenove zdravstva so vse do danes obstale na ravni idej in ciljev, ki so bili žal zapisani zgolj na papirju. Nikomur žal še ni uspelo izpeljati reforme ali prenoviti sistem. Zdravstveni sistem kot ga poznamo v Sloveniji, se pravi, primarna, sekundarna ter terciarna raven skupaj z obliko zavarovanja, ki omogoča univerzalen dostop do zdravstvenih storitev, je v idealnih pogojih, idealnem delovanju odličen. A kaj, ko se v vsakem sistemu najdejo luknje, siva področja in žal tudi posamezniki, ki zaradi takšnih in drugačnih interesov ne želijo, da bi sistem deloval, kot mora. Počasi in zanesljivo se je slovensko zdravstvo v zadnjih 30. letih šibilo in prišli smo do točke, ko je resnično nujno potrebno izpeljati reformo in sistem popolnoma prenoviti. Socialni demokrati imamo vizijo in načrt kako se naredi prenova javnega zdravstvenega sistema, zapisano v svojem programu, v tisti rdeči knjigici o kateri je bilo že danes govora, le tega pa smo skupaj z ostalima koalicijskima partnericama zapisali tudi v koalicijsko pogodbo. Med množico načrtov imamo med drugim tudi zapisano, da se bo izpeljala reforma vodenja upravljanja javnih zdravstvenih zavodov, ukinilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vsem državljankam ter državljanom pa omogočil dostop do zdravstvenih storitev na vseh ravneh. Ker se zavedamo krhkosti ter pomena javnega zdravstvenega sistema, smo na našo pobudo tudi zahtevali koalicijski vrh, ki je bil posvečen izključno zdravstvu.

Socialni demokrati pričakujemo premik od gasilskih ukrepov k sistemskim ukrepom, ki bodo zaobjeli vse tisto, kar smo zapisali v naš program ter koalicijski sporazum. Minister je predstavil s svojo ekipo načrt, zakonske predloge ter tudi časovnico, ki bodo slovenski zdravstveni sistem celovito prenovili ter stabilizirali. Ocenjujemo, da je načrt skupaj z zakonodajo, ki nam je bil predstavljen, dober, in da bomo lahko s sprejemom te zakonodaje naš zdravstveni sistem, ki mora v središče postaviti človeka, ponovno naredili zanesljivega.

Socialni demokrati absolutno razumemo opozicijo, da je z vložitvijo predloga priporočil za takojšnje reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu in s sklicem tudi izredne seje Državnega zbora želela pomagati koaliciji in predlagati rešitve, ki bi izboljšale trenutno stanje. A naj ponovno povem, da se ideje in vizije kako zdravstveni sistem v Sloveniji izgleda in deluje, razlikujejo. Zdravstveni sistem, kot smo si ga zamislili v koaliciji, se razlikuje od zdravstvenega sistema, kot si ga zamišljate SDS in NSi, zato nam ne zamerite, da vaših predlogov na matičnem delovnem telesu nismo podprli, čeprav verjamemo, da bo marsikatera ideja tudi slišana.

Socialni demokrati se zavedamo, da bo oziroma bo današnja seja namenjena izključno temu, da bo opozicija govorila kar se tiče zdravstva, da bodo iskali krivce za nastalo situacijo in tudi v času, ko še nismo bili samostojna in neodvisna država, a menimo, da je seja priložnost tudi za to, da poslanke in poslanci koalicije skupaj z ministrom za zdravje javnosti ponovno predstavimo vizijo ter jasen načrt kako bomo naš zdravstveni, javni zdravstveni sistem stabilizirali, prenovili ter modernizirali za dobrobit naših državljank in državljanov.

Hvala lepa.