Govor

Jure Trbič

Spoštovani predsednik Odbora za zunanje zadeve, gospod Bakovič, spoštovane članice in člani, ostali prisotni! Hvala za besedo.

Konvencija Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov predstavlja v bistvu prvi mednarodni inštrument, ki ureja splošno pravico dostopa do uradnih dokumentov, ki jih hranijo različni javni organi. Zdaj pravica dostopa do informacij, kot poznamo pri nas, javnega značaja v pluralistični in demokratični družbi zagotavlja večjo transparentnost, javnost delovanja javnih institucij in s tem seveda krepi integriteto, učinkovitost in odgovornost dela javnih organov ter pomaga utrjevati njihovo legitimnost in dvig zaupanja. Konvencijo, ki je stopila v veljavo s 1. decembrom leta 2020, je podpisalo in ratificiralo že trinajst držav, Slovenija je samo konvencijo podpisala na konferenci pravosodnih ministrov na Norveškem že junija 2009, ni pa je še ratificirala.

Letos obeležujemo 20. obletnico sprejetja našega prvega Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in predlog Vlade za ratifikacijo nekako tudi sovpada s to pomembno obletnico. Ratifikacija ima zato tudi pomembno sporočilo v smeri dodatne tudi mednarodne zavezanosti k transparentnosti delovanja javnega sektorja. Kot omenjeno, v bistvu predstavlja prvi zavezujoč mednarodni inštrument, ki ureja to splošno pravico dostopa do uradnih dokumentov in kot izhaja iz preambule, uresničevanje pravice dostopa do dokumentov inštitucij zagotavlja tako javnosti vir informacij, ji pomaga, da si ustvari mnenje o stanju družbe in javnih organih ter krepi integriteto, učinkovitost, uspešnost in odgovornost dela javnih organov. Slovenski predstavniki so aktivno sodelovali že takrat pri sprejemanju besedila konvencije, kjer so zastopali visoke standarde glede pravice dostopa do uradnih dokumentov, sama konvencija je razdeljena na tri poglavja, v prvem poglavju so splošne določbe, definicije osnovnih pojmov in podobno ter določeni minimalni standardi glede postopka dostopa do informacij javnega značaja. Drugo poglavje ureja vzpostavitev mednarodnega mehanizma in mogoče za dodati, da sama ratifikacija seveda za Slovenijo ne pomeni nobenih dodatnih zavez, ker imamo pravzaprav naše lokalne, nacionalne pravzaprav standarde, kot že omenjeno, z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja že postavljene, prav tako ne bo finančnih posledic.

Hvala za besedo.