Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni, ostali prisotni.

Pričenjam 11. nujno sejo Odbora za gospodarstvo. Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: gospa Vera Granfol, ki nadomešča poslanko Andrejo Živic iz Poslanske skupine Gibanje Svoboda, poslanec Gašper Ovnik nadomešča poslanca Tineta Novaka, prav tako iz Poslanske skupine Svoboda.

Ob tem vas tudi obveščam, da ima odbor novega člana, gospoda Dejana Zavca, ki ga prav lepo pozdravljam.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora:

Pod točko 1 - Predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

In pod točko 2 - Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči v gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam da je dnevni red takšen, kot ste ga prejeli s sklicem.

In sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O POMOČI ZA ZAGOTOVITEV VEČJE LETALSKE POVEZLJIVOSTI PO NUJNEM POSTOPKU, EPA 555-IX.

Predlagateljica zakona je Vlada. Kolegij je na 30. seji, 13. 1. 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Predlog zakona je tudi uvrščen na 6. sejo dnevnega reda, ki se začne v ponedeljek, 23. 1. 2023. K obravnavi te točke so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Državni svet in Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 17. 1. 2023, stališče Interesne skupine delodajalcev Državnega sveta z dne 18. 1. 2023 in pojasnilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 18. 2. 2023. Rok za vložitev amandmajev teče do zaključka razprave o posameznih členih predloženega zakona na današnji seji. Amandmaje k predlogu zakona so vložili: Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica, in sicer k 1., 2., 3., 4., 5., 7., 8.,. 9., 10., 11., 12., 13., 15., 16., 17., 18., 19., 21., 24. in za novi 24.a člen in k 27. členu z dne 19. 1. 2023.

In sedaj prehajam na drugo obravnavo predloga zakona.

Želijo besedo predstavnici Vlade za dopolnilno obrazložitev? Najprej dajem besedo Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospod Matevž, državni sekretar Frangež, izvolite, beseda je vaša.