Govor

Luka Mesec

Hvala lepa.

Ja, kot rečeno, v kratkem pričakujte redno uskladitev pokojnin, kar v resnici pomeni, če prevedemo proračunske številke, 300 milijonov evrov več za pokojnine v roku enega meseca.

Druga stvar. Kot sem napovedal, bomo letos delali na pokojninski reformi, kjer bomo naslovili teme, ki jih omenjate. Se pravi, kako odpravljati revščino med upokojenci, kako se soočati na sistemski ravni s stiskami, posebej starejših, samskih žensk. Kot najbrž veste, je revščina v Sloveniji največja in najpogostejša pri ženskah, ki živijo same in so starejše od 65 let in mislim, da jih je treba pač priznati kot ogroženo skupino, ki jo je treba posebej nasloviti In kako sprogramirati celoten pokojninski sistem, ki v Sloveniji letno zbere oziroma stane državo 7 milijard evrov, da bo omogočal, da nihče na stara leta ne bo živel v revščini.

To je naš cilj, leto. Se pravi, ne bo nekih interventnih dodatkov ali podobnih stvari, bomo pa imeli celo leto resno razpravo o tem, kako na pravičen način razporediti teh 7 milijard evrov, kolikor jih zbere slovenski pokojninski sistem. To je bistvo letošnjega leta. Leto 2023 je leto reform in ukvarjali se bomo z vprašanjem, ki ga postavljate na sistemski ravni, ne na ravni interventnih ukrepov.

Kar se tiče koalicijskih zavez, kot ste povedali, minimalna plača je krepko presegla tisto, kar smo obljubili v koalicijski pogodbi. Povišali smo jo za sto evrov mesečno, se pravi, bo zdaj s februarjem zrasla na 878 evrov neto, kar se tiče pokojnin, pa me lahko držite za besedo, ampak ob sprejemu te pokojninske reforme, ki jo omenjam, bo tudi minimalna pokojnina presegla to, kar smo omenili v koalicijski pogodbi.