Govor

Najlepša hvala.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 6. seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 13. januarja s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev nisem prejela. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 71 poslank in poslancev, za soglasno, proti nihče.

(Za soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 6. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko dnevnega reda sem v poslovniškem roku prejela pisne prijave 35 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom in drugim odstavkom 245. člena Poslovnika Državnega zbora. V okviru te točke bodo danes na poslanska vprašanja poslank in poslancev odgovarjali ministrice in ministri. Na prva tri vprašanja poslancev opozicije ter na vprašanje poslanca vladajoče koalicije bo predsednik Vlade odgovarjal jutri, to je v torek, 24. januarja, ob 9. uri. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo 3 minute. Ministrice in ministri odgovorijo na vprašanje v največ 5 minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v 3, v 2 minutah, se opravičujem, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ 3 minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in brez obrazložitve glasu. Ob tem vas še posebej opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa postopkovnega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora mu mora ta ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstila na naslednjo redno sejo Državnega zbora. V zvezi z morebitno zahtevo poslancev za ustni odgovor na naslednji seji zbora oziroma morebitnim predlogom za razpravo o odgovoru na poslansko vprašanje na naslednji seji zbora želim opozoriti tudi na dejstvo, da nekateri ministri opravljajo tekoče posle do imenovanja novih ministrov, in sicer, predvidoma le do jutri, ko bo zbor odločal o listi kandidatk in kandidatov za ministrici in ministre Vlade Republike Slovenije. V primeru podanih zahtev in predlogov, ki se nanašajo na vprašanja ministrom, ki opravljajo tekoče posle, bodo ti predlogi in zahteve v skladu z 249.a členom Poslovnika Državnega zbora po imenovanju novih ministrov postali brezpredmetni, kar pomeni, da o podanih predlogih za razpravo odgovorov na poslansko vprašanje Državni zbor sploh ne bo odločal.

V zvezi s to točko so se za danes opravičili dr. Robert Golob, predsednik Vlade, Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve, dr. Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle od 16. ure dalje, Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo od 13. do 16. ure ter Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje.

Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno. Prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj ministricam in ministrom.

Prosim gospo poslanko, mag. Karmen Furman, da postavi vprašanje ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu.

Izvolite.