Govor

Andrej Bartolej

Hvala lepa, gospod predsednik, za besedo.

Jaz bom samo na kratko povedal par uvodnih besed, nadaljeval s predstavitvijo, bo pa sodelavec Massimiliano Di Nardo, ki je prav na podlagi tega programa je tudi zdaj trenutno zaposlen in odgovoren za potek programa.

Pravilno ste izpostavili, program je začel delovati v jeseni jeseni leta 2018, kar se tiče italijanske narodne skupnosti s pomočjo takratne Vlade. In seveda je treba izpostaviti pomembnost razvoja regije in predvsem seveda gospodarske mreže italijanske narodne skupnosti, ki je pa možna prav s tem programom. Tukaj govorimo o sodelovanju z regionalno razvojno agencijo, o sodelovanju s primorsko gospodarsko zbornico, o sodelovanju z Univerzo na Primorskem in z vsemi inštitucijami in podjetniki na območju, ker tukaj gre za malo širšo zadevo, gre za seveda razvoj gospodarske mreže italijanske narodne skupnosti, ampak mišljeno je seveda tudi na območje Obale, kar je v našem primeru območje, kjer biva italijanska narodna skupnost. Vemo, da je to območje turizma, veliko je turistov, potrebno pa je razvijati različne panoge, ne pa samo turizem in še posebno se je zdaj pokazal ta program kot pomemben tudi v obdobju korone in po koroni. Tako da te naše, bom rekel, pomoči, tudi če niso velike, bom rekel, v višini sredstev, so pa so bile zelo, zelo pomembne za naše podjetnike, ki velikokrat so prav majhni podjetniki, majhna podjetja, ki potrebujejo tudi majhne finančne injekcije, da lahko gredo skozi neka težka obdobja ali pa da se razvijejo.

Tako da toliko na kratko v tem trenutku. In bom predal besedo sodelavcu, ki vam bo predstavil malo podrobneje program, ki je v teku in se pravi program leta za leto, za obdobje 2021-2024.

Hvala.