Govor

Spoštovane članice, spoštovani člani, vsi vabljeni gostje, tukaj prisotni in tisti na daljavo ter seveda vsi ostali, ki spremljate današnjo sejo, prav lepo pozdravljeni, pričenjam 3. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Felice Žiža. Kot nadomestni člani pa imamo tukaj gospo Andrejo Živic, ki nadomešča Mirjam Bon Klanjšček.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje, naj povem le, da se današnje seje prek video povezave ponovno udeležujejo člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, saj smo se lahko na prejšnji seji prepričali, da njihova udeležba in sodelovanje pomenita velik doprinos k razumevanju položaja in izzivov, s katerimi se srečuje slovenska skupnost po svetu. Prek video povezave so tako danes z nami gospa Marijana Poznič, predstavnica Slovencev, živečih v Argentini, gospod Marjan Kolarič, predstavnik Slovencev, živečih v Kanadi, gospod Boris Alves, ki v imenu člana sveta, gospoda Vidrika zastopa Slovence, živeče v Braziliji, z nami je tudi gospa Tina Bernik iz STA.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE OHRANJANJE IN KREPITEV SLOVENSKEGA JEZIKA MED SLOVENCI V ZAMEJSTVU IN PO SVETU.

S sklicem seje 4. 1. 2023 ste prejeli gradivo, ki so ga pripravili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dan kasneje pa še gradivo s strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kar se seveda obema iskreno zahvaljujem.

K besedi bi sedaj vabila najprej državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospo Vesno Humar, da nam na kratko predstavi gradivo, ki smo ga prejeli, oziroma poda informacijo o ohranjanju in krepitvi uporabe slovenskega jezika med Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Izvolite, gospa državna sekretarka, beseda je vaša.