Govor

Hvala lepa. Želi kdo besedo? Nihče, potem ne bomo razpravljali.

Na glasovanje dajem sklep: »Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti se obravnava po skrajšanem postopku.«

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Levica, SD, Svoboda in poslanec Narodne skupnosti, proti nihče.

(Za so glasovale Poslanske skupine Levica, SD, Svoboda in poslanec Narodne skupnosti.) (Nihče proti.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Imamo še točko RAZNO, kjer imamo dve zadevi, vsaj z moje strani, dve zadevi.

Predsednica Odbora za zdravstvo je na Kolegij naslovila prošnjo za soglasje za delo odbora po 22. uri. Seja Odbora za zdravstvo bo v sredo, 25. januarja 2023, 30 minut po končani 31. izredni seji Državnega zbora. Ker obstaja verjetnost, da odbor z delom do 22. ure ne bo zaključil, predsednica prosi za soglasje za nadaljevanje dela odbora po 22. uri. Predlog ste prejeli. Želi morda kdo besedo? (Nihče.)

Na glasovanje dajem torej naslednji predlog sklepa: 13. nujna seja Odbora za zdravstvo, ki bo v sredo, 25. januarja 2023, 30 minut po končani 31. izredni seji Državnega zbora, lahko poteka tudi po 22. uri.

Glasujemo. Navzočih je… poslank in poslancev, za so glasovali Levica, SD, Svoboda in poslanec narodne skupnosti, proti SDS in Nova Slovenija.

(Za so glasovali Levica, SD in Svoboda.) (Proti SDS in NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Ima morda še kdo od vas kaj pod razno? Če ne, vam pa jaz povem še eno stvar. In sicer, Državni zbor se tudi letos pridružuje akciji We Remember. Gre za spomin na holokavst in predlagam, da bi to akcijo izpeljali prvi dan seje, to se pravi, v ponedeljek, 23. januarja 2023, in sicer na začetku. Dobili smo v bistvu pobudo predsednika avstrijskega parlamenta, gospoda Sobotke, da obeležimo spomin na holokavst. Predlagamo pa, da se zadevo izpelje tako, da bi imela na začetku seje kratko poslanico za govornico, nato bi pozvala poslanke in poslance, da vstanejo in dvignejo napise We Remember. Tako kot lani bi pripravili tri vrste napisov v slovenščini, angleščini in obeh jezikih. Napisi bi poslanke in poslance lahko pričakali na poslanskih mestih, torej na mizah in pri meni na govornici, lahko pa jim tudi razdelimo to pred vhodom v dvorano. Napise bi zagotovili tudi za predstavnike Vlade, potrebno bi jih bilo obvestiti, da se bo to pač dogajalo na začetku seje. Začetek je primeren tudi zaradi neposrednega prenosa in večjega zanimanja medijev. Zapis bo pa verjetno še v madžarščini in italijanščini, verjetno bo kar moral biti, ja. Jaz bi prosila, da mi sporočite, no, kaj menite o tem, zato da lahko v tiskarni pripravijo napise, dvignemo te napise We Remember.

Boste kaj povedali na to temo? Dajte, no. / oglašanje v dvorani/ Ja, ste za? To se pravi, ne bomo zdaj… Ali moramo glasovati o tem? (Ne.) Vidim, da se vsi strinjamo, da je nekaj takega, kot je holokavst, treba obeležiti oziroma ustrezno se odzvati na obletnico ob takih dogodkih, ker gre za velike rane v človeški zgodovini. Odlično, to se pravi, potem začnemo sejo s to poslanico.

Zdaj pa, če nima nihče nič drugega pod točko razno, zaključujem točko razno in tudi 31. sejo kolegija. Želim vam lep dan in še lepši vikend!