Govor

Najlepša hvala tudi vam za to uvodno razpravo. Preden dam besedo naprej varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini, naj samo povem, glede na to, da ste me malo izzvali, če tako rečem. Jaz se absolutno zavedam, da je problematika v zdravstvu širša od tega, kar mi danes govorimo, ampak pač točka dnevnega reda je jasna, torej, govorimo predvsem o tem, kaj se dogaja na področju družinske medicine in ob tem, kakšne so stiske ljudi, ko ostanejo brez osebnega zdravnika in o tem, kaj lahko to pomeni tudi s pravnega vidika.

Omenili ste, da sem rekla, da v drugih državah se tudi podobne stvari dogajajo. Absolutno verjamem, da se, ampak jaz nisem mislila v tem smislu, ampak v tem smislu, da če bi se kje, če se bi kje drugje zgodilo točno to, o čemer mi danes razpravljamo, torej o 130 tisoč ljudeh brez osebnega zdravnika, bi lahko tudi sledile kakšne odškodninske tožbe. O tem sem jaz govorila, ne pa o, bog ne daj, da bi, ampak govorim o tem, sem jaz govorila, da poznamo države, ki imajo to dosti bolj že in bi hitro lahko prišlo do tega, samo v tem smislu, zato da bo jasno kaj sem želela povedati.

Sedaj pa dajem besedo gospodu Petru Svetini, potem pa bo besedo dala gospe prof. dr. Bojani Beović, predsednici Zdravniške zbornice Slovenije.

Zdaj pa je želela gospa Tamara Vonta postopkovno, izvolite.