Govor

Nikolina Prah

Hvala lepa.

Spoštovane poslanke in poslanci.

Torej Vlada je obravnavala predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe, ki je tudi danes predmet obravnave Odbora za zadeve EU. Glavni cilj predloga uredbe je omogočiti končnim uporabnikom, to so potrošniki in podjetja, plačevanje s takojšnjimi kreditnimi prenosi v evrih oziroma povedano drugače, s takojšnjimi prenosi v evrih. To je razmeroma nova kategorija, ki se je na trgu pojavila v zadnjih letih, gre pa pravzaprav za preprosto obliko prenosa. Ko vneseš nalog za plačilo, sredstva nemudoma, najkasneje po predlogu uredbe o desetih sekundah, preidejo na račun prejemnika. Razlika od običajnih kreditnih prenosov je, da pri običajnih kreditnih prenosih ta nalog se obravnava zgolj v delovnem času in preide na račun oziroma v dobro prejemnika najkasneje naslednji delovni dan, v tem primeru pa lahko torej oddaš tak nalog kadarkoli, podnevi, ponoči, katerikoli dan v letu. Takojšnja plačila so tehnološka inovacija, ki je dobrodošla na tem področju oziroma teh storitvah. Omogočajo sprostitev sredstev, ki so v nasprotnem primeru blokirana in niso omogočena za uporabo oziroma za nalaganje. V EU sistemi tovrstni že obstajajo, problem je bil, ker se pa prepočasi uvajajo in zato je tudi Evropska komisija pripravila ta zakonodajni predlog, ki pa obravnava oziroma določa obveznost za ponudnike plačilnih storitev, da morajo takšno storitev tudi omogočiti uporabnikom.

Predlog uredbe se ukvarja tudi z nadomestili in pravi, da nadomestila ne smejo presegati tistih nadomestil, ki se sicer zaračunavajo uporabnikom pri običajnih kreditnih prenosih. Ravno tako se ukvarja z varnostjo teh takojšnjih prenosov, kar pomeni, da mora ponudnik omogočiti, da se preden oddaš nalog, da se preverijo ustrezni podatki, če se ujemajo, da se lahko tak nalog tudi izvrši.

Ponudniki bodo morali tudi učinkovito izpolnjevati svoje obveznosti iz naslova sankcij EU, torej z vidika omejevalnih ukrepov, imeti te postopke tudi tako ali drugače inkorporirane v svoje procese.

Tako, da Vlada Republike Slovenije predlaga, da odbor potrdi predlagano stališče k predlogu uredbe, v katerem pozdravlja predlog uredbe, saj ocenjuje, da predstavlja nadaljnji razvoj enotnega območja plačila v evrih.

Hvala.