Govor

Lepo pozdravljeni na 14. nujni seji Odbora za kulturo, ki jo s tem seveda tudi pričenjam. Vas lepo pozdravljam ob tejle, bom rekla, kar razmeroma pozni uri za petek.

Obveščam vas, da nisem prejela nobenih opravičil, obenem pa sem prejela kar nekaj pooblastil in jih zdajle kar enega za drugim navajam. Poslanca Andreja Hoivika na današnji seji zamenjuje poslanec Franc Rosec, poslanca Tomaža Lisca nadomešča Jožef Jelen, poslanko Andrejo Rajbenšu nadomešča poslanec Lenart Žavbi, poslanko dr. Tatjano Greif nadomešča poslanec Miran Popovič, poslanko Vero Granfol nadomešča poslanka Andreja Živic in poslanca Dušana Stojanoviča nadomešča poslanka Mojca Šetinc Pašek.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red, ki ima eno točko in to je pobuda pobudnikov za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja navedenega predpisa. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je pač dnevni red takšen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo torej na OBRAVNAVO POBUDE POBUDNIKOV ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA S PREDLOGOM ZA ZAČASNO ZADRŽANJE IZVRŠEVANJA NAVEDENEGA PREDPISA, ki nam ga je posredovalo Ustavno sodišče.

Pobuda je objavljena v sistemu UDIS in ste jo člani in članice zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal. Prav tako ste prejeli tudi mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. S pridobitvijo obeh mnenj, torej tako Zakonodajno-pravne službe kot Vlade, so bili tudi izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na seji odbora. Obravnava poteka na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora. Na sejo sta vabljeni predstavnica Zakonodajno-pravne službe in predstavniki Ministrstva za kulturo.

Najprej dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Miri Palhartinger. Izvolite.