Govor

Hvala za besedo. Spoštovani gospod minister, lep pozdrav še z moje strani. Zahvala za prejšnji pozdrav na začetku.

Torej, ko sem vas poslušal, moram reči, da sem se kar z velikimi stvarmi tudi strinjal. Zelo pozdravljam vaš predlog glede periodičnega poročanja poslancem o delu ministrstva. Tudi podpiram vašo nasprotovanje zapiranju poštnih poslovalnic. Kajti vemo vsi tisti, ki živimo na podeželju kaj poštna poslovalnica pomeni enemu odročnem kraju predvsem za starejše ljudi, ki nimajo prevoza in tako naprej, ki niso še digitalno izobraženi. Tudi nekako vaše razmišljanje glede podpore turizmu, pomena turizma, pomena gospodarstva, kajti gospodarstvo vemo, da je uspešno gospodarstvo dejansko tudi temelj države in uspešno gospodarstvo, torej, država temelji na gospodarstvu in če bo gospodarstvo uspešno in bo tudi država uspešna.

Tudi pomena lesne industrije. Nedopustno je, da smo država bogata z lesom in na ta račun služijo druge države. In pa seveda, da pozdravljate tudi, kar je zelo redko slišati, da je tudi prejšnja Vlada delala dobro predvsem z boni turističnimi. In pa tudi, da ne razlikujete torej tudi kader, da dajete strokovnosti večji pomen kot neki politični usmerjenosti. Vsekakor bi pa dal eno vprašanje. In sicer, prav včeraj sem imel možnost slišati oziroma se pogovarjati z enim, ki se ukvarja s turizmom, torej, gostincem, ki ima na pomembni turistični lokaciji gostinski lokal s prenočišči in je dejal, da ima problem s kadrom, predvsem z natakarji. Torej, turizma ne bomo mogli razvijati, če ne bo kadra. Tudi gospodarstveniki tarnajo nad tem. Torej, kakšno imate vi mnenje oziroma kaj bi bilo potrebno storiti, kaj boste storili, da tega ne bi bilo? In pa, kakšno je vaše mnenje glede dodatnih obdavčitev normiranih espejev, kjer smo pač, kajti gospodarstvo ne pomeni samo velike tovarne, ampak tudi majhno in srednje gospodarstvo, tudi obrtniki in normiran espe pomeni predvsem to, da en obrtnik, ki dela od jutra do večera, da se ne ukvarja z birokracijo, ampak plača tisti normiran davek do tiste vsote, ki jo doseže. Zdaj smo to še dodatno obdavčili in se bojim, da bomo s tem povečali črni trg.

In pa tudi, na hiringu v maju ste dejali, da se boste zavzemali za pospešitev upravnih postopkov v zvezi z izdajo gradbenega dovoljenja. Sicer to ni vaš resor, ampak, kakšen je…, za pospešitev postopkov v zvezi z izdajo gradbenega dovoljenja. Sicer to ni vaš resor, ampak kakšen je vaš predlog. Kako bi lahko to pospešili, kajti vem, ker sem pač iz tega področja, da gospodarstveniki se z resno težavo ubadajo s tem in nekdo, ki bo vložil več milijonov evrov v neki gospodarski objekt, da mora čakati več mesecev ali pa celo leto, da dobi gradbeno dovoljenje, se ubada z birokracijo, je nedopustno. Sicer so tudi kadrovske težave, kar niste vi za to pristojni, tudi na upravnih enotah, itn., pa vendar bo tu potrebna neka prenova. Torej to zaenkrat, da ne bom predolg, pa hvala za odgovore in seveda vam želim uspešno delo, predvsem na to, da vam vse uspe to kar ste seveda pokazali in upam, da bo to res potem dobrobit za naše državljane in državljanke.

Hvala.