Govor

Najlepša hvala za dano besedo.

Spoštovani minister, lepo pozdravljeni.

Res ste bili zelo dolgi, jaz bom zagotovo bistveno krajša, ker imam zgolj nekaj vprašanj.

Sama ocenjujem, da je področje gospodarstva eno izmed ključnih področij v državi in po moji oceni bi moral biti minister za gospodarstvo druga oseba v sami Vladi Republike Slovenije, zato ker se zavedam, da je od dobro delujočega gospodarstva, ki pa seveda na nek način išče in bi naj imelo zaslombo v samem ministru za gospodarstvo, je odvisno vse ostalo, kako imamo izobraževanje, koliko imamo za pokojnine, koliko denarja imamo še dodatno za zdravstveni sistem in infrastrukturo, itn.

In zato mogoče moje prvo vprašanje. V naslednjem tednu je 53. svetovni gospodarski forum v Davosu. Predsednik Vlade je rekel, da na ta forum ne gre, se ga ne bo udeležil. Me zanima, zakaj se ga ne boste udeležili vi kot minister? Gre ministrica za zunanje zadeve, ampak meni osebno bi se zdelo bistveno primerneje, da bi bili to vi. Tam bo 52 voditeljev, več kot 600 najvišjih predstavnikov vodstev velikih podjetij in bi se mi morda zdelo prav, da bi na takšen dogodek, ki je seveda svetovnega obsega, izjemnega pomena, odšli vi kot minister.

Vemo, da je slovensko gospodarstvo izvozno naravnano. Sami ste omenili, da je ključna krepitev internacionalizacije, da temu dajete posebno pozornost, pa me zanima, ni pa bilo posebej rečeno, kateri bodo. Govorili ste o novih trgih, ni pa bilo rečeno kateri točno, pa me res zanima na katere nove trge boste kot minister oziroma ministrstvo dajali poudarek, katere so to države ali, ne vem, posamezna območja sveta. Potem, zdaj kakorkoli, s strani gospodarstva lahko slišimo zelo različne odzive glede na delo Vlade. Veliko vsega seveda ne spada pod resor Ministrstva za gospodarstvo, pravzaprav zelo malo zakonov, ki so ključni za delovanje gospodarstva in tako so tudi odzivi gospodarstva zelo različni. Številni ocenjujejo, da glede na trenutno situacijo, glede na dvig cen energentov je vsaka pomoč države dobrodošla, ampak da je bila premajhna oziroma je na nek način tudi včasih malo prepozna. Vemo, ker smo, seveda odvisni smo od drugih trgov, recimo predvsem od Nemčije, ki je že takorekoč v recesiji, da nas najverjetneje oziroma naše gospodarstvo ne čakajo najboljši časi v naslednjih mesecih. Napovedan je dvig minimalne plače, pa me zanima kakšno je vaše mnenje okoli tega dviga. Ga podpirate, ker lahko kar slišimo različne odzive na ta

Magnetogram je v pisanju...!!!