Govor

Pričenjam 10. nujno sejo Odbora za gospodarstvo. Vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: gospa Sara Žibert nadomešča poslanca Tineta Novaka, gospa Tamara Vonta nadomešča gospoda Aleksandra Prosen Kralja, Dejan Zavec nadomešča gospoda Tomaža Laha, gospod Rastislav Vrečko nadomešča Martina Marzidovška.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na prvo in 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV MATJAŽA HANA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA GOSPODARSTVO, TURIZEM IN ŠPORT.

Najprej mi dovolite, da podam nekaj uvodnih obrazložitev oziroma pojasnil.

Predsednik Vlade, dr. Robert Golob, je predsednici Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič, 9. 1. 2023, na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave ter 229. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatk in kandidatov za ministrici in ministre Vlade Republike Slovenije. Predsednica Državnega zbora je Odboru za gospodarstvo poslala predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za gospodarstvo, turizem in šport imenuje gospoda Matjaža Hana.

V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem sklicala današnjo sejo odbora, na kateri se nam bo predlagani kandidat predstavil ter odgovarja na vprašanja članic in članov odbora. Odbor bo po opravljeni predstavitvi v skladu z 231. členom Poslovnika Državnega zbora predsednici Državnega zbora in tudi predsedniku Vlade poslal mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata.

Na sejo odbora je vabljen gospod Matjaž Han, kandidat za ministra. Za to sejo ste kot gradivo prejeli listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije z dne 9. 1. 2023, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora ter gradivo številka 020-12/23-3/1 z dne 9. 1. 2023, ki ste ga pa članice in člani odbora zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Glede poteka seje vas obveščam, da bo najprej na vrsti predstavitev kandidata, nato pa bodo sledila vprašanja poslank in poslancev, članov odbora in kandidatu in seveda na to njegovi odgovori.

Sedaj pa dajem besedo gospodu Matjažu Hanu za vašo predstavitev, izvolite.