Govor

Hvala lepa, predsedujoča za besedo.

Na nek način moram povedati, da se mi zdi ta predstavitev ministrice pravzaprav nekako najbolj bizarna, pa ne zaradi nje, ne zaradi nje, ampak zato, ker gre pravzaprav samo za spremembo na nek način imena ministrstva, malo boste okrepljeni, ampak že zdaj ste upravljali ta resor, res, da kot ministrica brez resorja, ampak ste bila pristojna za digitalno preobrazbo, zdaj bo pa pač to postalo ministrstvo, tako da na nek način poslušamo zagotovo podobne stvari ali pa nekje povsem enake, kot smo jih poslušali takrat, ko je bil hearing za vašo prvo funkcijo, v tem smislu. Ampak prav je, mogoče je pa to čas, da naredimo tudi eno analizo, pa pregled stanja, kaj se je v teh sedmih mesecih zgodilo.

Zdaj, seveda imam tudi sama kar nekaj vprašanj, predsedujoča je rekla nekje do pet, zdaj pač jaz jih bom postavila, potem boste pa pač videli ali se ustavim, pa potem nadaljujem ali pa pač povem zadeve do konca.

Zdaj, tudi predhodnik je izpostavil, mislim, da zelo pereč problem pokritosti, ne lahko se pogovarjamo še o takih ukrepih na področju…, različnih področjih, ki bodo namenjeni uporabnikom, ampak prav nič ne bo koristilo, če uporabniki tega ne bodo mogli zaradi same pokritosti uporabljati. Zato me zanima, namreč, vi ste si zadali tudi v programu Gibanja Svobode cilj, da bo vsaj 800, 80 odstotkov ljudi, starih od 6 let naprej, do leta 2030 imelo vsaj osnovno digitalno znanje in spretnosti.

Jaz pač se nekako bojim, da bo, da je ta mogoče cilj preveč optimističen, čeprav se mi pa po drugi strani zdi pa premalo ambiciozen. Tudi zato, ker vemo, da ravno na področju digitalizacije se dnevno stvari spreminjajo, že lahko rečemo, dnevno prihaja do nekih novih stvari, novih sistemov, nove uporabe. Tako da, v bistvu, pri nekaterih zadevah je zelo pomembno, da mogoče nek čas tudi skrajšamo. Prej ste povedali, da nekako bi bilo do leta, mislim, da ste rekli za 5G omrežje do leta 2030? / oglašanje iz dvorane/, 25, 2025, za 5G. No, to, na primer, je zelo pač pomembno, ker če bo ta pokritost res povsod, ne, potem bo tudi lažje doseči cilj, da pač pride do digitalnega izobraževanja. Dejstvo je, da se je v času tudi covida pokazalo, ko so pač otroci imeli šolo na daljavo, da imajo še vedno težave z uporabo, bi rekla, teh tehnologij in zato še enkrat pozdravljam ukrep bivše Vlade s temi, da smo uvedli digitalne bone. Nenazadnje se je kar 25 odstotkov tistih, ki so bili deležni možnosti izrabe tega bona, odločili za prenosne, tablične ali namizne računalnike, ostali pa za drugo opremo.

Pomembno je vedeti, da je skupno bilo unovčenih 254 tisoč 201 nakup. Tako da to, to se mi zdi zelo pomembno in to je pač, mislim, da pomemben ukrep prejšnje Vlade, ki se pozna, ki se pozna in želim si, da bi tudi to aktualno ministrstvo nekatere stvari prenašalo v Državni zbor nekoliko hitreje. Ne me narobe razumeti, povedali ste, da predlagamo to, delali bi to, delali bi ono, ampak zdaj nekako je sedem mesecev od vaše Vlade in v dosežkih, ko ste pač govorili kaj ste naredili, ste omenjali Zekom, ki je seveda bil, to ste tudi sama povedala, zakon prejšnje Vlade. Vi ste ga pač nadgradili, dogradili, ampak ob stotih dneh Vlade ste pa napovedali nov zakon, tako da tega ne razumem ali ste takrat, se pravi tam, kjer imate dosežke ob stotih dneh Vlade imate navedeno, pripravljamo nov Zakon o elektronskih komunikacijah. In to me zdaj zanima, kaj je to nov zakon, kaj pripravljate? Ali je tukaj bilo mišljeno kaj drugega?

Potem, če grem naprej, pri digitalni preobrazbi podjetij bomo preko namenskih razpisov podpirali digitalno preobrazbo inovativnih slovenskih podjetij in pri tem izhajali iz priporočil OECD in Evropske komisije. Zanima me, ali so ti razpisi že? Ali še prihajajo? In, kakšna je pač časovna komponenta izvajanja tega ukrepa?

Zdaj, zagotovili bomo digitalno usposobljeno prebivalstvo in zmanjšali digitalni razkorak na vseh nivojih, geografsko, po spolih, po starosti in tudi po materialnem statusu. To je vaša zaveza iz hearinga 2022 maja. Zanima me, kje smo tukaj? Kaj se je… Zdaj, govorili ste o nekih delavnicah v osnovnih šolah, ampak verjetno to ni mišljeno. To pa me zanima, kaj se je na tem področju dogajalo.

Poskrbeli bomo za ustrezno in dostopno digitalno infrastrukturo za vsa slovenska gospodinjstva, razvijati je potrebno infrastrukturo, ki bo omogočila hiter prenos podatkov in storitev ne glede na lokacijo. To je zelo pomembno. Se pravi, tukaj me res zanima, kaj je bilo konkretno narejeno? Koliko gospodinjstev ima več dostopa? Koliko gospodinjstev ima mogoče že več možnosti uporabe 5G omrežja?

Govorili ste tudi o, kar se mi zdi prav in zelo pomembno, s poudarkom na spremembe na področju zdravstvenega sistema, kjer naj bi bil cilj elektronska debirokratizacija in digitalizacija zdravstvenih storitev. Zdaj pač ne morem tukaj iskati krivca, ampak dejstvo je, da se je pač zgodilo to, da se je začelo nekaj na tem področju delati, in sicer brisanje napotnic, brisanje napotnic, 300 tisoč napotnic, od tega 6 tisoč pacientom, ki so bili v obtoku in so čakali na svoj termin. Se pravi, ali ste pri tem tudi vi kakorkoli sodelovali? Če niste, ali ste dali kakšne pripombe kako to narediti? Kajti, iz medijev sem lahko razbrala, da to brisanje še kar poteka in da ni ustavljeno, tako da pač te krivice se še dogajajo in me zanima, glede na to, da ste bili ministrica brez resorja ravno za digitalizacijo tovrstne zadeve, so vas povprašali o tem, ali ste morda kakorkoli svetovali?

Prav tako ste navedli, da želite, da pride v Slovenijo več visoko usposobljenih strokovnjakov na digitalnem področju. Zdaj, seveda delovna mesta z dodano vrednostjo, jaz temu rečem, pač nekaj zahtevajo, težko bomo dobili nekoga, če mu ne moremo ponuditi niti približno enako plačo, kot jo dobi samo v sosednjih dveh državah in še več, vi ste z v bistvu z Zakonom o dohodnini, ki ima sedaj ustavno presojo, še dodatno obremenili dohodnino in s tem še dodatno nekako, bom rekla, pomagate izganjati kakovosten kader iz slovenskega prostora in …