Govor

Vse članice in člane odbora ter ostale prisotne, prav lepo pozdravljam.

Začenjam 10. deseto nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora.

Dnevni red:

1. točka - predstavitev dr. Darja Felde, kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje.

2. točka - predstavitev dr. Igorja Papiča, kandidata za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Rada bi poudarila, da kandidat za ministra dr. Igor Papič, na zaslišanje je povabljen ob 12. uri, zato moramo z zaslišanjem kandidata dr. Darja Felde zaključiti do navedene ure, da nas ne bi gospod Papič čakal.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Na seji odbora sem k 1. točki vabila kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Feldo, ki ga prav lepo pozdravljam.

Gradivo za to točko z dne 9. januarja 2023, je bilo objavljeno v računalniškem omrežju Državnega zbora oziroma ste ga zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Zdaj pa še uvodno pojasnilo. Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, je predsednici Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave ter 229. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatk in kandidatov za ministrici in ministre Vlade Republike Slovenije. Predsednica Državnega zbora je Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino poslala predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za vzgojo in izobraževanje imenuje dr. Darjo Feldo.

V skladu s prvim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora, sem sklicala današnjo sejo na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat ter odgovarjal na vprašanja članic in članov odbora. Odbor mora po opravljeni predstavitvi predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata.

Zdaj pa kako bo potekala obravnavana točka V uvodni predstavitvi kandidata bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatu in seveda njegovi odgovori. Dr. Darjo Feldo, kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje vljudno prosim, da se predstavi odboru.

Izvolite.