Govor

Hvala lepa. Lep pozdrav vsem prisotnim.

Glede na to, da smo omejeni s časom in da je tretjina časa bila že porabljena, moram reči, da to ni bil neke vrste hearing, ampak smo bolj poslušali nek pregled stanja na področju infrastrukture s strani nekdanje državne sekretarke oziroma do nedavne državne sekretarke gospe Alenke Bratušek, ker smo pač nekatere projekte malo bolj podrobno secirali. Mislim, da tu v tej fazi ni bilo potrebno, nekatera področja pa so bila izpuščena, tisto, kar je pa bolj pomembno z vidika hearinga, tako da, bom jaz skušal biti čim krajši in čim bolj koncizen, da ne tratimo dragocenega časa po nepotrebnem.

Rad bi tudi povedal, da vsi ti projekti, ki so bili tukaj predstavljeni kot ključni projekti ministrstva na področju infrastrukture so bili z mrtve točke zagnani v obdobju prejšnje Vlade, v obdobju 2020-2022 tako Emonika, železniška postaja kot avtobusna postaja Ljubljana kot tretja razvojna in južna razvojna os in tudi gradnja drugega tira.

Glede teh invest programov, ki so bili tukaj na displeju predstavljeni. Glede drugega tira je potrebno povedati, da so nepredvidena dela vedno bazen za anekse, to je verjetno vsem jasno in prikaz ni bil popolnoma točen. Takrat, ko so se ta nepredvidena dela črtala iz invest programov, sta bila celo dve postavki, ne samo nepredvidena dela, se pravi, predvidljiva nepredvidena dela v višini 91 milijonov evrov, ampak tudi druga nepredvidena, nepredvidljiva dela. Tako da je bilo teh tega plafona za anekse okrog 180 milijonov evrov, se pravi skoraj več kot 20 odstotkov investicije in to je takrat Vlada zracionalizirala. Sedaj kot vidimo se te stvari vračajo, ne vem zakaj in čemu, ampak vsekakor je to odgovornost nove Vlade in ne prejšnje Vlade in ni mogoče pristati na to, da so bili ti stroški fiktivno zmanjšani. Bili so zmanjšani za to, da se izničijo možnosti za anekse. Druga zadeva. Takrat je Vlada sprejela tudi sklep, da je potrebno vsako podražitev in vsak aneks, ki govori o podražitvi predložiti v predhodno soglasje Vladi. Tako da je prvo vprašanje kandidatki, ali je to zdaj že odpravljeno oziroma verjamem, da je glede na statusne prehode tega več ni, kar pomeni, da je ta bazen in ta pot za anekse na drugem tiru odprta zelo široko, da ne govorimo o tem, da bo glede na način izvedbe te investicije izvajalec za drugi tir, se pravi, za dokončno izvedbo drugega dela drugega tira lahko samo eden, kar ponovno odpira bazen za nepredvidljivo ceno oziroma za ceno, ki ne bo, ki ne bo na trgu, ki je ne bo mogoče na trgu preveriti.

Gospa Alenka Bratušek je v tej vlogi že bila. Področje zelo dobro pozna, bila je ministrica v obdobju 2018-2020, sedaj je državna sekretarka za področje infrastrukture. Res je, da je v tistem obdobju 2018-2020 pokrivala širše področje, je bila tudi energetika zraven, popolnoma nepotrebno, da se je to spremenilo, da tega več zdaj v okviru tega resorja ni, ampak tako se je pač vladajoča koalicija odločila in ljudje niso zaznali, da je s tem kaj narobe. Približno polovica, polovica, kot veste, je bila odločitev na referendumu, da se ta Vlada in birokracija bohoti preko novih ministrstev in razdeljevanja pristojnosti, ampak to ni toliko pomembno, to sem omenil to zgodovino, zaradi tega, ker takrat… Sedaj je gospa Alenka Bratušek, potem ko se je SAB utopil v članica Svobode, takrat je bila predsednica SAB-a, Stranke Alenke Bratušek in na hearingu, ki smo ga imeli pred tem odborom 5. septembra 2018 smo slišali, da je bilo takrat za gospo Alenko Bratušek in SAB prioriteta neko drugo področje, ne infrastruktura, zdravstvo. Takrat je bilo rečeno, ne, za nas je bila prioriteta zdravstvo, mislim, da še sociala pa finance, vendar so se gospodje ali fantje odločili drugače in smo vzeli tisto, kar je ostalo na mizi. Zdaj, to omenjam, zaradi tega, ker smo zdaj v neki čudni ali pa bom rekel, zelo zagonetni situaciji, kar se zdravstva tiče in bi rad prebral del iz magnetograma in izjavo gospe Alenke Bratušek, takrat 5. 9., takole je povedala, citiram, »Zdravstvo absolutno je prioriteta te Vlade…« - govorimo o Vladi leta 2018, 5. 9. – »…to je naša skupna zaveza. Dve točki smo si kot cilj uresničitve, tu pa skupaj z Levico oziroma tri točke zadali že za letošnje leto, to je absolutno takojšnje urejanje razmer na področju zdravstva, zato ker tam se čakati več ne da. Stanje je alarmantno.« 5, 9. 2018.

Zaključek te izjave in dodatek k temu, to so stvari, citiram ponovno gospo Alenko Bratušek, se pravi, »nimamo prav veliko časa do konca leta, ampak to so stvari, ki smo se jih skupaj zavezali, da bomo naredili že v letošnjem letu.« Torej v letu 2018, no, smo pa leta 2023…